Uroš Petrović u požarevačkoj biblioteci

Uroš Petrović u požarevačkoj biblioteci

Pisac za decu i mlade, ilustrator, fotograf, nekadašnji predsednik Mense, Uroša Petrovića posetio je požarevačku Biblioteku i predstavio svoja celokupna dela, 3. oktobra 2019. godine.

„Aven i jazopas u Zemlji Vauka“, „Zagonetne priče”, „Peti leptir“… samo su neki od naslova njegovih knjiga, knjiga koje rasplamsavaju maštu i teraju na razmišljanje.

Učenici Osnovne škole ,,Dositej Obradović“, Medicinske, Politehničke i Ekonomske škole sa velikim interesovanjem učestvovali su u čarobnom svetu Uroševih knjiga, kao i neverovatnim mozgalicama. Od pisca su saznali zašto je važno čitanje i bogatstvo reči i zbog čega su muzičko, fizičko i likovno najbitniji predmeti. Predstavljene su i društvene igre (Martina zagonetna kutija, Dum, dum, dum, Zagonetne domine) koje je osmislio sam pisac. Ideja o stvaranju trajnog, funkcionalnog znanja kod dece kroz aktivnije misaone procese koju autor gaji kroz sva svoja literarna dela, ali i kroz svoje čuvene radionice za decu i odrasle, utkana je i u njegove društvene igre.

Ovakve igre podstiču na kvalitetno razmišljanje, što dovodi do kreativno provedenog vremena u atmosferi u kojoj svi intenzivno povezuju znanja i pokušavaju da sa onim čime raspolažu dođu do odgovora. Pored samog procesa razvoja moćnijeg razmišljanja, deca igrajući ovu igru ovladavaju sve većim brojem pojmova iz različitih oblasti, što je svakako još jedna trajna korist.

Svako gostovanje Uroša Petrovića i njegovo druženje sa čitaocima jeste svojevrsni spoj književnog susreta, kreativne radionice i pozorišne predstave, umetničko-intelektualni performans koji uvek protiče u živoj, interaktivnoj atmosferi.

KOMENTARIŠI