Foto: Urban city

Nakon kratkotrajnog predaha od hladnog vremena, prema aktuelnom prognostičkom materijalu već krajem prve dekade februara moguć je dolazak novog talasa jake hladnoće, prognoziraju hrvatski meteorolozi, a  piše Istramet.Prema tim podacima, iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jakog anticiklona, što će omogućiti prodor sibirskog vazduha do Sredozemlja.Reč je o takozvanoj “savršenoj” zimskoj situaciji kakva je bila u februaru 2012. godine, ali i u najjačim zimama u prošlom veku – na primer 1956. godine.Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima i dublje temelje, naime posebno su zanimljivi događaji u stratosferi, odnosno otopljenje u tim slojevima atmosfere, tzv. stratwarming koji će pogodovati razvoju anticiklona nad severnim delom Evroazije. U kombinaciji s ostalim faktorima moguće je dugotrajnije “blokiranje” zapadne struje uz uspostavljanje neuobičajeno snažne severoistočne “polarne” struje.

Ukoliko se ostvare predviđanja prognostičkih modela, u region tek stiže prava zima.

Oprez: Ledena kiša

Naši meteorolozi još ne najavljuju ovakve ekstremne vremenske prilike, ali kažu da će u nedelju i ponedeljak biti oblačno mestimično kiša, koja će uz pad temperature u toku noći na utorak preći u susnežicu i sneg.

Već u utorakse očekuje oblačno, hladnije, mestimično sa susnežicom i snegom. Zatim suvo i hladno, u jutarnjim satima sa slabim i umerenim mrazem.

ZALEDIO DUNAV KOD BEČA

Usled niskih temperatura Dunav kod Beča je zaledio, pa je rečni saobraćaj ograničen iako je debljina leda svega par santimetara.

Poslednji put Dunav je u Beču zaledio pre tačno pet godina, piše Tanjug.

POČELA KIŠA

Slaba kiša pada na području Loznice i Valjeva, a u toku večeri, prema rečima meteorologa, proširiće se i na ostale krajeve severozapadne i zapadne Srbije. Zbog niskih večernjih temperatura i mokrih kolovoza, stvaraju se uslovi za pojavu poledice, zato se apeluje na vozače da brizinu vožnje prilagode uslovima na putu.

KOMENTARIŠI