Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Naftna industrija Srbije će 22. avgusta ove godine isplatiti dividendu svojim akcionarima.

To se navodi u nedavnom saopštenju Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, ali i same kompanije, prenosi Blic. Bruto iznos dividende iznosi 35,5 dinara po akciji, što znači da će ukupno isplatiti oko 5,8 milijardi dinara.

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju, bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Na računu 10.000 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate oko 10.700 dinara.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi sada vredi oko 620 dinara, a pet, koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.500 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete. Pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koju će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

U dividendama preko 4.700 dinara

Što se tiče dividendi, odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.700 dinara.

Ukupno je bilo 25 isplata – najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a poslednja u junu 2020. Nova dolazi od stane NIS – za pet akcija dobićemo oko 150 dinara. O detaljima isplate kompanija će se naknadno oglasiti.

Ono što je važno znati kod isplate dividende jeste da, ukoliko podignete ovaj novac, to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Stižu dividende od NIS-a

Naftna industrija Srbije, kako stoji i u obaveštenju same kompanije ali i u nedavnom obaveštenju Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, isplatiće dividende 22. avgusta ove godine. Bruto iznos dividende će iznositi 35,5 dinara po akciji, što znači da će ukupno isplatiti oko 5,8 milijardi dinara.

Ove dividende biće isplaćene direktnom uplatom na račun akcionarima JAD Gaspromnjeft, JAD Gasprom i Srbiji, dok će ostalima one biti isplaćene preko Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Polovina akcija NIS-a je u vlasništvu ruskog JAD Gaspromnjefta, dok Srbija poseduje oko 29,9 odsto akcija i JAD Gasprom oko 6,15 odsto.

KOMENTARIŠI