Širom Srbije u 736 škola časovi će sledećeg četvrtka biti skraćeni na 30 minuta, zbog štrajka upozorenja prosvetara. Obećanja iz sporazuma potpisanog 2015. godine, kažu, još su samo slovo na papiru.

“Praktično država što god se obavezala nije ispunila ništa ili gotovo ništa”, kaže Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Potpisano je da se počne sa primenom Zakona o platnim razredima, da se izvrši ispalta svetosavskih i novogodišnjih nagrada, kao i poboljšanje materijalnog položaja, za koji prosvetari kažu da je i dalje loš.

“Takođe se država obavezala da će isplatiti zaposlenima u toku 2015. godine jednokratnu pomoć u visini do jedne plate, ovo su oni preveli pa su nam posle štrajka upozorenja isplatili pomoć u visini od 7.500 dinara, sramota za državu šta je obećala, a šta je ispunila”, kaže Jović.

U resornom ministartvu za ovakve navode, kao i najavljeni štrajku su bez komentara. Kažu da će se baviti rešavanjem tehnoloških viškova, kojih ima 2673.

“Zajedničke komisije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i sindikata rade na terenu na rešavanju pitanja tehnoloških viškova. Ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotreba Ministarstvo će preduzeti sve zakonom raspoložive mere”, navode u ministarstvu.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je povećanje plata prosvetnim radnicima do kraja godine, ali prosvetari kažu da će povećanjem od 6-7 odsto njihove zarade ostati ispod republičkog proseka. Najavljuju i mogući nastavak štrajka ukoliko im se zahtevi ne ispune, a podsetimo da je prethodni trajao više od 5 meseci.

KOMENTARIŠI