ŠTRAJK U POŠTI: Sindikati prihvatili predlog, radnici Pošte odbili, ugrožena isplata penzija

ŠTRAJK U POŠTI: Sindikati prihvatili predlog, radnici Pošte odbili, ugrožena isplata penzija

Foto: Urban City / B.P.

Na sinoćnoj sednici Radne grupe Vlade Srbije za JP “Pošta Srbije” predstavljen je predlog za unapređenje položaja zaposlenih, koji su prihvatili predstavnici reprezentativnih sindikata a odbili predstavnici radnika JP “Pošta Srbije”, saopštila je Vlada Srbije.

Štrajk u JP “Pošta Srbije” nastavljen je i danas, jer proteklih dana nije postignut dogovor o procentu povećanja zarada ni kome će u tom javnom preduzeću biti uvećana mesečna primanja.

Kako je saopštila Vlada Srbije, predlog Radne grupe Vlade, koji su odbili predstavnici radnika, podrazumevao je sledeće:

• povećanje ukupne mase zarada od 10 odsto;

• očekivano prosečno povećanje zarade za sve zaposlene na tehnološkim poslovima (što je oko 12.500 zaposlenih) za oko 13,1 odsto, počev od zarade za januar 2020. godine;

• očekivano prosečno povećanje zarade za oko 6,1 odsto počev od zarade za januar 2020. godine za ostale zaposlene (oko 2.500 zaposlenih);

• predlog vladi za zapošljavanje na neodređeno vreme još 100 zaposlenih na tehnološkim poslovima do aprila 2020. godine;

• raspodelu sredstava svim zaposlenima iz dela dobiti JP “Pošta Srbije” za 2019. godinu tokom marta meseca 2020. godine u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora;

• prestanak obustave rada do usaglašavanja internih akata JP “Pošta Srbije” radi realizacije dogovorenog;

• održavanje sastanaka Radne grupe jednom u dve nedelje, uz obavezno prisustvo resornih ministara za teme koje su na dnevnom redu sastanka, kako bi se održao kontinuitet i intenzivirao dijalog između predstavnika radnika, poslovodstva i Vlade Republike Srbije.

Predložene mere predstavljale su prvi korak, koji bi zajedno sa boljim poslovanjem JP “Pošta Srbije” trebalo da dovedu do poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u ovom preduzeću, navodi se u saopštenju Vlade.

“Ukoliko se odmah ne obezbedi redovno poslovanje tokom procesa primene navedenih zaključaka, ovo javno preduzeće susrešće se sa gubitkom poslovnog prihoda i dovešće se u pitanje obavljanje poverenih poslova od strane države, a koje predviđa Zakon o poštanskim uslugama”, ističe se u saopštenju Vlade.

Podseća se da je od formiranja Radne grupe za JP “Pošta Srbije” u aprilu 2019. godine do danas, promenjena Odluka o raspodeli dobiti za 2017. godinu, tako da je dobit koja je pripala preduzeću najvećim delom iskorišćena za isplatu zaposlenima.

“Takođe, odobrena je raspodela dobiti za 2018. godinu u skladu sa izmenjenim odredbama Kolektivnog ugovora, ali je JP ‘Pošta Srbije’ iz sopstvenih sredstava u julu izvršila i jednokratnu isplatu solidarne pomoći u iznosu od 20.000 dinara za zaposlene sa najmanjim platama”, napominje Vlada.

Takođe, dodaju, nadležna komisija Vlade dala je saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vreme stotinu zaposlenih na tehnološkim poslovima.

“Podsećamo da je Vlada Republike Srbije, na inicijativu JP ‘Pošta Srbije’, dala saglasnost za uvećanje cena pojedinih poštanskih usluga čime su stvoreni preduslovi za uvećanje mase zarada i povećanje primanja zaposlenih u 2020. godini”, navodi se u saopštenju.

Stoga, Vlada apeluje da zaposleni “prepoznaju ozbiljnost situacije i granicu realnog, da prihvate najvišu ponudu koju država može u ovom momentu da ponudi i da se zajedničkim snagama unapredi rad JP ‘Pošta Srbije’ i materijalni položaj zaposlenih”.

“Takođe, podsećamo zaposlene na doslednu primenu Zakona o radu i odredaba Kolektivnog ugovora za JP ‘Pošta Srbije’, kao i Odluke o obezbeđivanju procesa rada u uslovima otežanog funkcionisanja”, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Ugrožena isplata penzija “na ruke“

Ako se radnici “Pošte” tokom dana ne dogovore sa predstavnicima države o povećanju zarada zaposlenih sa najnižim primanjima, mogla bi da bude ugrožena isplata penzija koja počinje u sredu.

Od 1,7 miliona penzionera, oko 1,3 miliona penzije prima preko tekućih računa u bankama, i njima bi novac u utorak trebalo da “legne” na račun. Isplata novca “na ruke” je dan kasnije.

Naime, nešto više od 400.000 najstarijih građana, svoj novac dobija u gotovini, “na ruke”, bez posredovanja bankara. Među njima su i oni koji žive u mestima gde bankama nije isplativo da otvore svoje šaltere, ali i oni koji su izabrali ovaj način podizanja penzije. Ukoliko se štrajk nastavi i u utorak i sredu, a prema najavama radnici “Pošte” ne odstupaju od svojih zahteva, deo penzionera mogao bi da čeka na svoj novac.

KOMENTARIŠI