Strategije za uspešnu prodaju i izdavanje nekretnina na srpskom tržištu

Strategije za uspešnu prodaju i izdavanje nekretnina na srpskom tržištu

Foto: Pexels / Jean van der Meulen

Na tržištu nekretnina u Srbiji, prodaja ili iznajmljivanje stambenih objekata može biti zahtevan zadatak. Faktori kao što su lokacija, stanje nekretnine i njena cena igraju značajnu ulogu u privlačenju pažnje potencijalnih kupaca.

Ipak, u velikim gradovima i dalje vlada snažna potražnja, što olakšava proces prodaje ili izdavanja.

Za postizanje uspeha i izdvajanje od lokalne konkurencije, važno je da se vaša nekretnina, bilo da je to stan ili kuća, nalazi u optimalnom stanju. Čak i male modifikacije enterijera mogu značajno poboljšati izgled i funkcionalnost prostora.

Kako postići najvišu prodajnu cenu nekretnine

Ako ste se odlučili na prodaju nekretnine sigurno težite ka tome da ostvarite najbolju moguću cenu. Pravilo je jasno: što je nekretnina bolje očuvana i atraktivnija, to će njena vrednost biti viša, nebitno da li vam je cilj prodaja stanova Beograd ili prodaja kuća Beograd, ako ste nastanjeni u prestonici, ili neki manji grad u široj okolini.

Nekoliko povoljnih intervencija može znatno poboljšati izgled nekretnine, privući širi krug zainteresovanih kupaca i ubrzati samu prodaju.

Osnovno pravilo je da prostor bude besprekorno čist i uredan, od ulaznih vrata do svih unutrašnjih prostorija jer kupci često gledaju da njihov nov životni poster bude svetao i dobro organizovan.

Evo nekoliko predloga koje možete da primenite:

Osvežite boje na zidovima

Jednostavno krečenje može učiniti čuda. Sveže okrečeni zidovi čine prostor svetlijim i čistijim, što pozitivno utiče na prvi utisak kupaca.

Ofarbajte vrata

Ako zamena vrata i stolarije nije opcija, farbanje može biti odlična alternativa. Takođe, razmislite o zameni starih kvaka novim.

Sredite kupatilo

Očistite ga temeljno i dodajte osveživače koji će uneti prijatnu aromu i svežinu u prostor.

Obnovite kuhinju

Čista i funkcionalna kuhinja može biti presudna za dobar utisak. Male izmene poput zamene slavine ili sudopere, kao i osvežavanje elemenata novim bojama ili samolepljivim tapetama za nameštaj, mogu znatno da podignu vrednost.

Uklonite lične stvari

Da bi kupci mogli lakše da zamisle sebe u prostoru, preporučuje se da uklonite lične predmete kao što su fotografije i slike.

Maksimalno iskoristite terasu ili balkon

Prostor na otvorenom može biti veliki plus prilikom prodaje, zato ga uredite tako da poziva na opuštanje i uživanje.

Istaknite parking mesto

Ukoliko posedujete parking, naglasite tu prednost, jer je to često bitan faktor za vozače.

Kako izdvojiti nekretninu na tržištu za izdavanje

Ako već imate nekretninu koju želite da izdajete, privucite potencijalne stanare ulaganjem u estetiku vašeg prostora pre nego što ga ponudite na tržištu.

Mala poboljšanja mogu značajno povećati privlačnost vašeg stana, što će ga izdvojiti iz ogromne ponude za, na primer, izdavanje stanova Beograd i olakšati iznajmljivanje. 

Pre nego što stan ponudite na tržištu, posvetite posebnu pažnju čišćenju prozora i kupatila. Takođe, redovno provetravajte prostor i koristite osveživače za prijatan miris.

Selekcija nameštaja treba da bude promišljena. Odaberite samo funkcionalne komade koji se harmonično uklapaju u prostor, omogućavajući tako više mesta za život budućih stanara. 

Dodajte elegantne detalje poput lampi za bolje osvetljenje, slike koje će oplemeniti zidove ili ogledala koja proširuju prostor. 

Obavezno proverite da li su svi aparati ispravni. Ukoliko ne rade ispravno, popravite ih ili ih zamenite. Pažnja na podove je takođe važna. Ako su podovi oštećeni i trenutno ne možete sebi da priuštite renoviranje, razmotrite postavljanje stilskih tepiha koji dodaju toplinu i šarm prostoriji.

Isto tako, unos biljaka može da revitalizuje prostor. Sobne biljke ili kaktusi su odličan izbor jer zahtevaju minimalno održavanje. Ako imate balkon, razmislite o dodavanju par biljaka koje će impresionirati posetioce.

Brza komunikacija može povećati šanse za uspešnu prodaju ili izdavanje nekretnina

Kada prodajete ili izdajete nekretninu budite efikasni i organizovani kada je u pitanju komunikacija sa zainteresovanim stranama za kupovinu ili zakup nekretnine. 

Važno je da odgovore pružate brzo kako biste ostavili dobar utisak i povećali šanse za uspešnu prodaju ili iznajmljivanje.

Uvek budite dostupni za odgovaranje na poruke i pozive, jer svaki kontakt može biti vaša šansa da privučete novog kupca ili stanara.

Vaša fleksibilnost u planiranju poseta nekretnini takođe je jako važna. Omogućite obilazak što je pre moguće, jer kupci i stanari obično imaju ograničene rokove za nalazak odgovarajuće nekretnine. Ukoliko se poseta odloži, rizikujete da se zainteresovani obrate drugim ponuđačima.

Koje je idealno vreme za ulaganje u nekretnine?

Investiranje u nekretnine u Srbiji može biti isplativo u svakom trenutku, ali je bitno da pažljivo analizirate šta možete da uradite unutar budžeta kojim raspolažete. 

Ukoliko vam je potrebno dodatno finansiranje, istražite mogućnosti kreditiranja i trenutne kamatne stope u banci.

Takođe, procenite potencijalni prihod od izdavanja, ukoliko razmišljate o kupovini stana kao investicije. Ulaganje se smatra dobrim ako se uloženi kapital može povratiti u roku kraćem od 20 godina.

1 KOMENTAR

  1. Dovoljno je samo ponuditi parking, ovo drugo ne mora. Parking je postao tražen kako zlato. Nema ništa bolje nego kada se vratiš sa posla da te čeka garaža dok drugi vrte krugove tražeći parking.

KOMENTARIŠI