U Austriji je stupila na snagu zabrana pušenja u automobilima kada se voze deca ili mlađi od 18 godina.

Za kršenje ovog propisa predviđena je kazna do 100 evra, a u slučaju ponavljanja nepoštovanja istog propisa policija može izreći kaznu u visini do 1.000 evra. Od zabrane su izuzeta jedino taksi vozila.

Prve nedelje maja biće korišćene kao faza privikavanja na novi propis, pa će policija samo izricati opomene, ali ne i kažnjavati, a kazne će se izricati od 1. juna.

Austrijski automoto klub OeAMTC smatra da će biti problematična kontrola zabrane pušenja u kolima kada se voze deca, a posebno je problematično što zakon predviđa da policija ne mora zaustaviti vozača, već može, ako uoči takav prekršaj, da pošalje kaznu na kućnu adresu.

“Postaje problematično ako neka druga osoba, ne vozač, puše, jer njene podatke vlasnik vozila ne mora dati”, upozorava glavni pravnik OeAMTC Martin Hofer.

On je istakao da je gotovo nemoguće da se zakon sprovede i ako je više maloletnika u vozilu koji imaju slično godište kao vozač, i možda čak jedna jedina osoba koja je punoletna puši.

OeAMTC pozdravlja nameru da se zaštite maloletnici u kolima od duvanskog dima, ali ističe da bi zakon trebalo da predviđa da se ovaj prekršaj kažnjava samo ako se vozač zaustavi i prekršaj mu se dokaže na licu mesta.

“Sve drugo je suprotno sistematici koja postoji do sada u kažnjavanju na osnovu zakona o saobraćaju”, ukazao je Hofer.

Inače zabrana pušenja u kolima postoji već duže vreme u drugim evropskim zemljama.

U Italiji važi zabrana pušenja u kolima ako se prevoze trudnica ili maloletnici. U toj zemlji se kazna određuje na osnovu starosti dece i iznosi između 500 i 5.000 evra, ako su deca ispod 12 godina i ako se puši u prisustvu trudnice, a 250 do 2.500 evra ako se radi o deci u starosti između 12 i 17 godina.

U Grčkoj zabrana pušenja važi ako se prevoze deca mlađa od 12 godina, i ta zabrana važi kako za privatne automobile, tako i taksi vozila, ali i autobuse. Ko prekrši ovu zabranu biva kažnjen sa do 1.500 evra.

Na Kipru zabrana važi ako se prevoze maloletnici ispod 16 godina, a kazna iznosi do 85 evra.

U Velikoj Britaniji i Velsu zabrana pušenja važi ako se prevoze osobe ispod 18 godina, a kažnjava se sa novčanom kaznom od 50 funti, to jest oko 56 evra. Izuzetak od zabrane važi samo za kabriolete sa otvorenim krovom.

U Škotskoj u vozilu ne smeju da puše kako vozač, tako ni putnici ako se u automobili nalaze maloletnici ispod 18 godina i to nezavisno od toga da li je otvoren prozor ili krov. Kazna iznosi 100 funti, odnosno 114 evra.

I u Irskoj je zabranjeno pušenje kada se prevoze maloletnici, a kazna se kreće od 100 do 1.000 evra.

U Francuskoj je, takođe, zabranjeno pušenje u kolima ako se prevoze maloletnici ispod 18 godina, a ko ne poštuje ovaj propis biva kažnjen sa 68 evra novčane kazne.

Stupanjem na snagu zabrane pušenja u automobilu u kojem se voze maloletnici, stupa na snagu i zabrana pušenja na radnom mestu.

Naime, zakon predviđa da je zabranjeno pušenje na radnom mestu u zatvorenim prostorima, ako je u preduzeću zaposlen barem jedan nepušač.

KOMENTARIŠI