Jedan od najvećih bendova u istoriji popularne muzike, The Cure, spektakularno je otvorio prošlogodišnje izdanje EXIT festivala, a večeras, tačno godinu dana kasnije, EXIT TV donosi snimak te istorijske večeri na Petrovaradinskoj tvrđavi! Svetski mediji su ovaj nastup nazvali najboljim koncertom kompletne turneje, održane u čast 40 godina od izlaska debi albuma „Three Imaginary Boys“, na kojoj se, na lično insistiranje benda, našao i EXIT. Uprkos kiši koja je te večeri u Novom Sadu nenajavljeno padala tokom prvog dela koncerta, Robert Smith i njegov bend odsvirali su set koji ulazi među najveće ikad održane u okviru dvostrukog evropskog festivalskog šampiona.

Neverovatno veče na tvrđavi rodilo je toliko emocija, koje su podsetile na same početke Exita. Bilo je vidno da ih je osetio, a legenda kaže i nasmešio se, i sam Robert Smith, što je posebno izavalo pažnju svetskih medija.

Osnivač festivala Dušan Kovačević ovom prilikom rekao je „Svake godine od osnivanja Exita slali smo ponudu za The Cure, a paradoksalno, baš u trenutku kad su po svim svetskim medijima na vrhuncu karijere i kreću na najtraženiju turneju, desilo se da se oni jave nama” i dodao „mnogi u publici su na bend čekali decenijama, tako da nije bilo iznenađenje kada je tokom koncerta došlo do prave eksplozije emocija“. Naš čuveni rok kritičar Dragan Ambrozić povodom ovog koncerta rekao je da “od velikih bendova iz te generacije kod nas nisu bili samo The Cure i U2. Sa velikom sigurnošću se može reći da je u pitanju jedan od najznačajnijih koncerata u istoriji EXIT festivala, kao i jedno od najvažnijih gostovanja u Srbiji ikada”.

Pored četiri decenije od objave prvog albuma, „The Greatest Hits” svetska turneja je obeležila i 30 godina od izlaska njihovog najuspešnijeg izdanja „Disintegration”. U okviru turneje, The Cure su svirali na svim važnim festivalima, a među njima su sami obeležili EXIT kao mesto koje bi voleli da posete, po prvi put. U čak 28 pesama, složenih u više od dva sata svirke bend se zaista i držao plana „najvećih hitova“ donevši na Glavnu binu Exita velike pesme poput Pictures of you“,„Lovesong“, „Friday I’m In Love“ ,„Why Can’t I Be You”, „Boys Don’t Cry“, “Fascination Street”, „Just Like Heaven“, “Lullaby“, „The Caterpillar“ i  mnoge druge.

Nakon više od 40 godina uspešnog rada The Cure su konačno stigli u Srbiju, a sudeći po reakcijama oduševljenih fanova to čekanje se isplatilo.

Koncert grupe The Cure može se pogledati večeras od 20:20 ekskluzivno na zvaničnoj Facebook stranici i You Tube kanalu EXIT Festivala.

KOMENTARIŠI