Foto: Pixabay // ilustracija

Ministarstvo zaštite životne sredine od ponedeljka prima zahteve za subvencije za kupovinu električnih vozila. Država pomaže sa 250 evra za mopede do čak 5.000 evra za automobile.

U sklopu mera za unapređenje kvaliteta vazduha, za podršku kupovine ekoloških vozila država je izdvojila 170 miliona dinara. Subvencije od 250 evra mogu se dobiti za kupovinu električnih mopeda i tricikla, 500 evra za motocikale, teške tricikle i četvorocikale. Putnička i teretna elekterovozila podržana su sa 5.000 hiljada evra.

Iako najjeftiniji električni automobil košta oko 27.000 evra, za kupovinu ima dosta zainteresovanih.

“Mislim da bih ga kupio zato što je to budućnost, još uvek se premišljam. Ima tu i nekih problema“, kaže jedan građanin.

Građani su u anketi RTS-a rekli da zbog visoke cene, subvencije nisu dovoljne, ali ima i onih koji očekuju da cene počnu da padaju.

Ministrstvo zaštite životne sredine dalo je uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije koje građani mogu dostaviti na pisarnicu ili poštom.

Država je sa podrškom počela 2020. i ovo je prva godina kada nema pomoći za hibridna, već samo za električna vozila.

“Trenutno u Srbiji imamo 2.100 potpuno električnih automobila i praktično bez tih suvencija, bez podrške države, nije moguće omasoviti tu upotrebu ekološki prihvatljivih vozila. Tako je bilo i u državama Evropske unije“, rekao je Boris Ćorović, generalni sekretar “Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova”.

Električni automobil jeste skup, ali stručnjaci napominju da je punjenje znatno jeftinije od benzina i dizela.

“Koliko kilovat časova vozilo uzme, toliko bi trebalo da se naplati. Međutim, u Srbiji to nije zakonski regulisano i potrebno je da se donese regulativa kako bi to moglo uspešno da se realizuje. U ovom trenutku naplaćuje se po vremenu provedenom na punjaču i to košta oko 2.000 do 3.000 dinara“, ističe stručnjak za e-mobility Filip Mitrović.

Punjenje u Evropskoj uniji traje oko 20 minuta, a kod nas i do duplo duže.

U Srbiji ima oko 130 javnih punjača. Za nepune dve godine punjače moraju imati i sve benzinske pumpe na državnim putevima, a u toku je i tender za preuređenje 16 odmarališta duž auto-puteva u “zelene stanice”.

“Na svakoj toj zelenoj stanici bi trebalo da bude instalirano 5 brzih DC punjača a svaki punjač da ima po dva priključna mesta. Tako da bi trebalo kada se završi taj tender i izabere najpovoljniji ponuđač da Srbija dobije još 160 brzih DC punjača poreda auto-puteva“, objašnjava Boris Ćorović.

Propisi Evropske unije nalažu da se na svakih 60 kilometra auto-puta mora postaviti punjač za električna vozila.

KOMENTARIŠI