Sutra su Sveta Tri Jerarha, požarevački mediji slave

Sutra su Sveta Tri Jerarha, požarevački mediji slave

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Sveta tri jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Srpska pravoslavna crkva i njeni verinici 12. februara proslavljaju Sveta tri jerarha, hrišćanski praznik ustanovljen 1076. u čast svetaca Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako nazvan.

Predrag Životić i Slobodan Vasić, Sveta Tri Jerarha, februar 2017. Foto: Urban City

Ova tri sveca se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od zime i hladnih vetrova. Zato postoji narodno verovanje da kakvi vetrovi budu duvali tog dana, takvo će vreme i tokom cele godine biti.

Požarevački mediji počeli su da obeležavaju ovu slavu 2012. godine. Ovogodišnji kolačar slave “HIT Radio”, zvanično će u utorak ujutru u Sabornoj crkvi u Požarevcu predati slavu sledećem kolačaru, “Urban City Radiju”, koji će naredne 2020. godine biti domaćin slave.

KOMENTARIŠI