Svetski dan kontracepcije obeležava se svakog 26. septembra sa ciljem podizanja svesti o važnosti kontracepcije, odabiru pravog i efikasnog metoda zaštite, kao činu prevencije i brige svakog pojedinca o svom reproduktivnom zdravlju.

Upravo tim povodom, DokTok platforma za besplatne zdravstvene konsultacije organizuje novi DokTok Talks, online događaj na kom će specijalista ginekologije i akušerstva ove platforme, dr Taita Stojilković, govoriti o kontraceptivnim metodama i mogućnostima koje se pružaju, ali i odgovarati na sva vaša pitanja. DokTok Talks će se održati u sredu, 29. septembra u 18h putem live uključenja na Instagram profilu platforme.

Kontracepcija se smatra jedinim ispravnim vidom kontrole rađanja tj. spečavanja nastanka trudnoće. Pod kontracepcijom podrazumevamo skup mera, postupaka i metoda kojima se postiže sprečavanje neželjene trudnoće. “Kontracepciju treba koristiti od početka seksualne aktivnosti pa sve do menopauze, sa pauzom naravno u toku planiranja začeća. Razlikujemo prirodne metode kontracepcije koje, iako ne donose nikakve nuspojave niti rizik po zdravlje, ipak nisu pouzdane. Sa druge strane, upotreba mehaničke, hormonske ili hemijske metode kontracepcije, osim što sprečavaju potencijalno začeće, uglavnom štite i od polno prenosivih bolesti i različitih infekcija”, navodi dr Stojilković. 

Kao najčešće kontraceptivno sredstvo među mladima izdvaja se upotreba kondoma. Ono što je bitno napomenuti jeste da je, pored kontraceptivnog učinka, primena kondoma značajna i u sprečavanju nastanka bolesti koje se prenose seksualnim putem, a među kojima su HIV, hepatitis B, kao i virusne infekcija izazvanih Humanim papilloma virusom. Sa druge strane, hormonska kontracepcija ima i brojna druga terapijska dejstva, pa se koristi i za lečenje raznih drugih bolesti. Upravo je oralna hormonska kontracepcija, tzv. antibebi pilula, najpouzdaniji i najsigurniji način zaštite od neželjene trudnoće, navodi dr Stojilković, ali dodaje i da ona nažalost ne štiti od polno prenosivih bolesti. 

“Pre upotrebe oralnih kontraceptiva obavezno je uraditi klinički pregled žene, kolposkopiju i papa test, ginekološki pregled, pregled dojki i merenje krvnog pritiska, a potom obavljati redovne kontrole koje podrazumevaju redovne ginekološke preglede i merenje krvnog pritiska”, ističe dr Stojilković, sa kojom se svakodnevno možete konsultovati putem online konsultacija na DokTok platformi. Iako je klinički pregled u ovom slučaju obavezan, telemedicina nam danas donosi mogućnost da se informišemo i konsultujemo sa stručnjacima i pre njega. Putem online konsultacija, ginekolozi sada postaju dostupniji za sva pitanja i konsultacije vezane za reproduktivno zdravlje, a uvek mogu posavetovati o pravilnom izboru sredstva kontracepcije koji ćete koristiti i uputiti na dalje korake koje je prethodno potrebno obaviti.

Ukoliko imate pitanja ili nedoumice na ovu temu, više informacija možete pronaći na DokTok Portalu, a ako želite da čujete mišljenje dr Taite Stojilković, svoja pitanja možete slati putem DokTok društvenih mreža sve do srede, kada će na ista odgovarati u okviru live događaja DokTok Talks. Za više informacija o ovoj i drugim temama vezanim za vaše zdravlje, konsultujte stručnjake različitih specijalnosti koji vas čekaju na na DokToku, platformi za besplatne psihološke i zdravstene konsutlacije. Kreirajte svoj profil na www.doktok.rs i zakažite svoju konsultaciju!

KOMENTARIŠI