Foto: Pixabay // ilustracija

Prosečna starost žene u Srbije je 45,2 godine, a muškaraca 42,4, što je u obe kategorije za 1,1 godinu više u poređenju sa 2015. godinom, najnoviji su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Demografkinja Danica Šantić sa beogradskog Geografskog fakulteta ističe za RTS da je rezultat tih brojeva sve manji broj rođenih beba. Ukazuje da parovi sve kasnije dobijaju decu, a da na to utiče i obrazovanje i posao.

Indeks starenja stanovništva u Srbiji stalno se povećava, što svedoči da smo u dubokom procesu starenja, pokazuju podaci RZS za 2022. godinu.

Prof. dr Danica Šantić izjavila je da smo u tu situaciju došli zbog procesa feltiriteta, odnosno sve manjeg broj rođenih beba.

“Prema poslednjim podacima, oko 62.000 beba je rođeno u Srbiji, dok je 1950. godine bilo 100.000 beba više. I kada bismo, međutim, imali i najveći broj rođenih beba u Evropi, demografski pokazatelji bi ostali isti, s obzirom na to da je sve manji kontigent žena koje ulaze u reproduktivni period”, ističe prof. dr Šantić.

Profesorka ističe da je sve više žena u nauci, što nam pokazuje da je vreme za promene kada je reč o izjednačavanju prihoda sa muškarcima.

“Žene su od muškaraca više uključene u kućne poslove. Čak i kada žele da rade suočavaju se sa populacionom politikom, odnosno pitanjem – koliko dece planirate da imate. Profil žene koja se prijavljuje za posao pravi se na osnovu tog odgovora. To nam pokazuje zašto se sve manje dece rađa u Srbiji”, naglašava gošća Jutarnjeg programa RTS-a.

KOMENTARIŠI