Sve je spremno za početak nove školske godine, jedinstveni plan nastavnih jedinica, mere zaštite ali i prijem đaka prvaka, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

Početak nove školske godine, a posebno polazak u školu bili su trenuci velikog uzbuđenja i radosti kako za đake tako i za njihove roditelje.

Ove godine, u uslovima još uvek prisutne epidemije koronavirusa, sve je drugačije, a najintrigantnije pitanje ovog leta bilo je kako će se organizovati nastava.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić kaže da je spreman i prijem đaka prvaka.

“Škole su to već pripremile, prvi dan prvaka, simbolične poklone a organizovan je i dolazak dece i roditelja u različitim terminima da se upoznaju sa školom, učiteljima”, rekao je Pašić.

Kada je reč o predstojećoj školskoj godini Pašić kaže da je sve je spremno, sva uputsva, materijali, održani su sastanci sa direktorima škola a u školama su održana nastavna veća.

“Ne znamo šta nam donosi budućnost ali znamo da je važno ono što naučimo”, istakao je Pašić.

Date su i zdrastvene mere i preporuke poput onih o nošenju maski a nastavnici su dobili plan nastavnih jedinica kako bi bila sinhronizovana i nastava na daljinu.

Ko se izjasnio za onlajn nastavu

Kada je reč o onlajn nastavi pomoćnik ministra prosvete kaže da se najmanje prvaka a najviše osmaka izjasnilo za taj vid nastave.

“Učenici su podeljeni na A i B grupe koji dolaze različitim danima a učenici će moći i da prate onlajn nastavu uživo”, kaže Pašić.

Deca mlađa od 11 godina moći će da borave u boravku kao i do sada i da budu bezbedna dok su im roditelji na poslu, rekao je pomoćnik ministra prosvete.

Situacija u enklavama na Kosovu i Metohiji nije najbolja jer se tamo ne sprovode mere kao u centralnoj Srbiji pa će početak školske godine biti najverovatnije pomeren za nedelju, dve dana.

Pašić kaže da nema jedinstvenog konsenzusa o načinu izvođenja nastave i da je svaka zemlja specifična.

“Svaka zemlja ima neki svoj model i školska godina pred nama će takođe biti specifična po mnogo čemu jer ne znamo šta nas čeka u narednom periodu ali je svima u interesu da sve funkcioniše na najbolji mogući način”, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI