Sve teža situacija u požarevačkoj kovid bolnici

Sve teža situacija u požarevačkoj kovid bolnici

Opšta bolnica Požarevac, Foto: B.P.

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 215 pacijenata sa simptomima koronavirusa, od kojih čak 211 iz Braničevskog okruga.

Tokom jučerašnjeg dana imali smo 18 prijema od 45 upućenih u bolnicu i 14 otpusta, kaže dr Danko Nikolić, direktor OB Požarevac za Urban City.

-Naši kapaciteti su prepunjeni. Trenutno imamo 10 odsto više pacijenata od maksimuma u crvenoj zoni, a da bismo primili sve pacijente, koji mahom dolaze u teškom stanju, pimorani smo da ubacujemo pomoćne krevete. Problem pojačava činjenica da u ovom momentu imamo 83 kovid pozitivna radnika bolnice od kojih je jedan hospitalizovan. Trenutno je u izolaciji 98 zaposlenih iz naše ustanove, od kojih 41 lekar, dodaje Nikolić.

Svi pacijenti su u teškom stanju. Na respiratorima je trenutno šest pacijenata , dok je 13 na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Sva kiseonična mesta su zauzeta, oko 100 pacijenata je na terapiji kiseonikom.

Tokom jučerašnjeg dana u kovid zoni preminuo je jedan pacijent iz okoline Kučeva – muškarac rođen 1940. godine.

-I dalje je ogroman pritisak na bolnicu u Požarevcu. Zbog okolnosti sa obolelim zadravstvenim radnicima i nedostatka kapaciteta, primorani smo da primamo samo pacijente sa težom kliničkom slikom. Zato apelujemo na građane da ne posustaju u poštovanju mera zaštite. Još uvek je situacija teška i nije trenutak za opuštanje. U suprotnom, loš trend zaražavanja, pa i smrtnih ishoda biće nastavljen, a upitno je do koje mere će zdravstveni sistem u gradu moći da izdrži takav tempo, naglašava Nikolić.

Danko Nikolić, Foto: URBAN CITY

-Molimo vas da smanjite kontakte, izbegavate slavlja, okupljanja i nepotrebna kretanja, nosite maske. Pomozite nam u ovoj borbi,a najpre pomozite sebe i bližnjima, zaključuje Nikolić.

KOMENTARIŠI