Proslava „Dana Požarevačke gimnazije“, nastavljena je Svečanom akademijom u Centru za kulturu, gde se nakon direktorke prisutnima obratio predsednik Požarevačkog parlamenta Bojan Ilić.

Foto: Grad Požarevac

„Danas ne slavite samo vi, ovaj dan proslavljaju i svi Požarevljani koji su ponosni na značaj koji ova gimnazija ima u obrazovnom sistemu naše države. Pravo da budemo svi ponosni na Požarevačku gimnaziju daje nam njen istorijat koji započinje daleke 1862. godine, kada je ukazom Kneza Mihajla prestonička gimnazija premeštena upravo u naš Požarevac. Od tada, pa sve do današnjih dana Požarevačka gimnazija bila je jedan od svetlih primera odlične organizacije sprovođenja nastavnog programa, ali i vannastavnih aktivnosti koje oplemenjuju i učenike i profesore. Činjenica da su ovaj grad i njegova okolina oduvek bili rasadnik sjajnih mladih ljudi, ipak nije dovoljna sama po sebi da objasni izuzetne rezultate koja je Požarevačka gimnazija postizala za ovih 157 godina. Razloge za to ne treba tražiti daleko. Oni leže u tome da vas je do vrha obrazovnih ustanova u Srbiji vodila upravo stalna želja za napredovanjem i dokazivanjem, što je, koliko vidim, ostalo i do današnjih dana.

BOJAN ILIĆ, Foto: Grad Požarevac

Rezultate koje na različitim takmičenjima nižu vaši učenici glavna su pretpostavka da će naslediti velikane koji su nekada bili u vašim klupama, na čelu sa sjajnim umovima poput Pavla Savića, Radomira Lukića ili Slobodana Stojanovića… Za to vreme, Gradu Požarevcu ostaje da brine o ovoj ali i ostalim školama sa svoje teritorije. Brinući o uslovima u kojima ovde učite i radite, brinemo i o znanju koje se ovde razmenjuje. Poslednje investicije u objekat Požarevačke gimnazije odnose se na krovni pokrivač i stolariju ali ovi radovi u visini od preko 8 miliona dinara, samo su deo niza koji ne smemo prekinuti, čak ni tada kada budemo svi mogli reći da smo našim genijalcima stvorili uslove za rad jednake onima koje imaju njihovi vršnjaci u najrazvijenijim zemljama sveta. Mi to moramo jer znamo da vi možete mnogo. Mi to moramo… jer znamo da je vaše mnogo i više nego dovoljno da učinite Požarevac i Srbiju mestima u koje će se ljudi vraćati a ne iz njih odlaziti“, rekao je Ilić.

Direktorka Žukovski je uručila zahvalnice zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Foto: Urban City // I. Popović

Podsećamo da je Požarevačka gimnazija juče dobila tri nova kabineta, dva za informatiku i jedan kabinet za hemiju. Opširnije o tome OVDE.

 

KOMENTARIŠI