Po Ujedinjenim nacijama Svetski dan prosvetnih radnika je 5. oktobar i svake godine se obeležava širom sveta. Ideja o tome začeta je, kako se najčešće naglašava, u Indiji 1962. godine, a pošto je 1994. UNESCO prepoznao značaj obeležavanja datuma te vrste, Dan prosvetnih radnika prihvaćen je širom sveta, u preko 100 zemalja, mada se dan obeležavanja razlikuje od zemlje do zemlje.

Kao Dan prosvetnih radnika u Srbiji,  obeležava se 8. novembra, odnosno, Mitrovdan, nepouzdan dan rođenja Vuka Karadžića.

Foto: Žika Antić

U ponedeljak, 14. novembra sa početkom u 18 sati je u velikoj Sali Centra za kulturu Požarevac obeležen Dan prosvetnih radnika na kojoj su dodeljena priznanja za postignute rezultate u razvoju obrazovanja.

Foto: Žika Antić

Na Svečanoj akademiji gostima su se obratili gradonačelnik Požarevca Bane Spasović i član Gradskog veća za prosvetu i zdravstvo Vesna Pejić, a priznanja je dodelio zamenik gradonačelnika Saša Pavlović.

Foto: Žika Antić

Ovom prilikom u ime nagrađenih zahvalio se učitelј Milutin Avramović. U drugom delu Svečane akademije priređen je koncert solista i nekoliko ansambala koji rade pri Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, dok su u programu učestvovali i učenici Osnovne škole „Dositej Obradović“ i Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“.

KOMENTARIŠI