Švedski naučnici skratili pregled magnetnom rezonancom na samo jedan minut

Švedski naučnici skratili pregled magnetnom rezonancom na samo jedan minut

Naučnici švedskog Instituta Karolinska uspeli su drastično da skrate vreme potrebno za izvođenje pregleda magnetnom rezonancom – MR (Magnetic Resonance Imaging – MRI), i to na samo nešto više o jednog minuta.

Tim Sprenger i Stefan Skare razvili su 5.000 linija programskog koda kako bi dve tehnike (Echo-Planar Imaging – EPI i MRI) iskombinovali u jednu jednistvenu metodu, koju su označili kao EPI-miks (EPI-mix).

Skeniranje magnetnom rezonancom se zasniva na magnetnim i radio talasima koji snimaju organe u telu, što zahteva da čovek leži mirno tokom obavljanja procedure. Njena upotreba doživela je veliki porast u periodu od 1993. do 2004. godine.

Uobičajena upotreba MR skeniranja podrazumeva više načina snimanja. Tokom obavljanja procedure pacijent mora da miruje po sedam minuta za svaki snimak, zbog čega ceo proces snimanja traje oko 30 minuta, do jednog sata.

Kod korišćenja EPI-miks tehnologije, naučnici su uspeli da stvore metod kojim vreme trajanja kompletnog procesa skraćuju na samo 70 sekundi.

Prošle godine Skare i njegov tim su objavili video-snimak koji prikazuje obavljanje pregleda 30 pacijenata, primenom EPI-miks tehnologije, za manje od jednog sata.

“Iako su konačni rezultati pomalo nejasni, kada se uporede sa kompletnim MR pregledom, oni već sada mogu biti od koristi lekarima za rano utvrđivanje uzroka i preliminarnu dijagnozu”, kaže stručnjak za radiologiju Ana Falk Delgado.

KOMENTARIŠI