Dobio je sopstveni dan jer se smatra osnovom za razvoj informacionog društva, jer je već 30 godina primarna alatka za korišćenje interneta.

Svet obeležava danas, 1.avgusta, Međunarodni dan veba – informacionog sistema World Wide Web, prepoznatljivog po skraćenici www.

Ovaj sistem dobio je sopstveni dan jer se smatra osnovom za razvoj informacionog društva i jer je već 30 godina primarna alatka za korišćenje interneta.

Iako je svetska mreža neizostavan deo svakodnevice za više od četiri miliona ljudi, i dalje postoje zabune oko toga šta je internet, a na šta se odnosi skraćenica www, napominje se u saopštenju softverske agencije Namics.

Jan Keler, iz beogradskog odseka digitalne agencije Namics, objašnjava da je veb uži pojam od interneta.

“Internet je sistem međusobno povezanih kompjuterskih mreža, a veb je skup različitih sadržaja koji se nalaze na tim mrežama. Između ostalog, taj sadržaj može obuhvatiti tekst, digitalne slike, video i audio zapise i animacije, a navedeni elementi su najčešće povezani jedan sa drugim i dostupni su korisnicima na veb stranicama”, kaže Keler.

Prema podacima portala Internet live stats, na svetu postoji više od 1,7 milijardi veb stranica, a rezultati dostupni na Alexa.com pokazuju da su najposećeniji sajtovi kako u Srbiji, tako i u svetu, Google.com, Youtube.com i Facebook.com.

“Veb se smatra začetnikom i osnovom razvoja informacionog društva jer je omogućio jednostavan i brz pristup najrazličitijim informacijama. Na mreži lako možete pronaći arhivske snimke događaja koji su obeležili svet, poslušati najaktuelniji muzički hit, pogledati bioskopski repertoar, stupiti u kontakt sa prijateljima koji žive daleko, potražiti posao ili razvijati sopstveno poslovanje”, ističe Keler.

Razvoj veba značajan je i jer je uticao na pojavu brojnih poslova u IT industriji – od uređivanja sadržaja do zadataka softverskih inženjera.

“Veb sajtovi se mogu praviti pomoću različitih programskih jezika. Neki od najzastupljenijih su Java i Javascript, čije osnove srpski softverski inženjeri savladavaju već tokom studiranja”, napominje Keler.

Svetsku mrežu su stvorili inženjeri Tim Berners Li i Robert Kajo pre tačno 30 godina kako bi omogućili naučnicima CERN-a (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) da razmenjuju informacije.

Njihov šef bio je jedan od ljudi koji nije razumeo ideju veba, ali ih je podržao porukom: “Nejasno, ali interesantno”.

Prvi veb sajt predstavljen je 1991. godine, i još ga je moguće pronaći na mreži. Godinu dana kasnije postavljena je prva slika, a već na 10. godišnjicu veba postojalo je više od tri miliona sajtova među kojima je bio i Google.com, navodi se u saopštenju softverske agencije Namics.

KOMENTARIŠI