Svet obeležava 1. avgusta Međunarodni dan veba

Svet obeležava 1. avgusta Međunarodni dan veba

Dobio je sopstveni dan jer se smatra osnovom za razvoj informacionog društva, jer je već 30 godina primarna alatka za korišćenje interneta.

Svet obeležava danas, 1.avgusta, Međunarodni dan veba – informacionog sistema World Wide Web, prepoznatljivog po skraćenici www.

Ovaj sistem dobio je sopstveni dan jer se smatra osnovom za razvoj informacionog društva i jer je već 30 godina primarna alatka za korišćenje interneta.

Iako je svetska mreža neizostavan deo svakodnevice za više od četiri miliona ljudi, i dalje postoje zabune oko toga šta je internet, a na šta se odnosi skraćenica www, napominje se u saopštenju softverske agencije Namics.

Jan Keler, iz beogradskog odseka digitalne agencije Namics, objašnjava da je veb uži pojam od interneta.

“Internet je sistem međusobno povezanih kompjuterskih mreža, a veb je skup različitih sadržaja koji se nalaze na tim mrežama. Između ostalog, taj sadržaj može obuhvatiti tekst, digitalne slike, video i audio zapise i animacije, a navedeni elementi su najčešće povezani jedan sa drugim i dostupni su korisnicima na veb stranicama”, kaže Keler.

Prema podacima portala Internet live stats, na svetu postoji više od 1,7 milijardi veb stranica, a rezultati dostupni na Alexa.com pokazuju da su najposećeniji sajtovi kako u Srbiji, tako i u svetu, Google.com, Youtube.com i Facebook.com.

“Veb se smatra začetnikom i osnovom razvoja informacionog društva jer je omogućio jednostavan i brz pristup najrazličitijim informacijama. Na mreži lako možete pronaći arhivske snimke događaja koji su obeležili svet, poslušati najaktuelniji muzički hit, pogledati bioskopski repertoar, stupiti u kontakt sa prijateljima koji žive daleko, potražiti posao ili razvijati sopstveno poslovanje”, ističe Keler.

Razvoj veba značajan je i jer je uticao na pojavu brojnih poslova u IT industriji – od uređivanja sadržaja do zadataka softverskih inženjera.

“Veb sajtovi se mogu praviti pomoću različitih programskih jezika. Neki od najzastupljenijih su Java i Javascript, čije osnove srpski softverski inženjeri savladavaju već tokom studiranja”, napominje Keler.

Svetsku mrežu su stvorili inženjeri Tim Berners Li i Robert Kajo pre tačno 30 godina kako bi omogućili naučnicima CERN-a (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) da razmenjuju informacije.

Njihov šef bio je jedan od ljudi koji nije razumeo ideju veba, ali ih je podržao porukom: “Nejasno, ali interesantno”.

Prvi veb sajt predstavljen je 1991. godine, i još ga je moguće pronaći na mreži. Godinu dana kasnije postavljena je prva slika, a već na 10. godišnjicu veba postojalo je više od tri miliona sajtova među kojima je bio i Google.com, navodi se u saopštenju softverske agencije Namics.

KOMENTARIŠI