Cilj Trke kroz Srbiju u Požarevcu 2. avgusta

Cilj Trke kroz Srbiju u Požarevcu 2. avgusta

Foto: Urban City / B.P.

Ovogodišnja 59. međunarodna biciklistička trka Kroz Srbiju održava se od 29. jula do 2. avgusta.

Domaćini etapa su Istočno Sarajevo, Jahorina, Pale, Priboj, Zlatibor, Čajetina, Mionica, Beograd i Požarevac.

Čitava manifestacija posvećena je velikom jubileju, 80 godina od osnivanja, to jest prve trke Kroz Srbiju koja je vožena 1939. godine i čiji je pokrovitelj bio NJKV Kralj Petar II Karadjordjević koji je pobedniku Avgustu Prosineku darivao pehar od čistog zlata.

Ove godine održavaju se četiri takmičarska dana, a kuriozitet je da je ovogodišnja trka Kroz Srbiju prvi put startovala iz druge države.

Foto: Urban City 2018.

Biciklistički karavan sa više od 150 vozača iz 30 svetskih zemalja okupila se 29. jula u Republici Srpskoj, u gradu Istočno Sarajevo, gde je istog dana održana i svečana ceremonija otvaranja trke Kroz Srbiju, kao i predstavljanje ekipa.

Drugog takmičarskog dana, karavan je krenuo sa Jahorine odakle se u zatvorenoj vožnji došlo do Pala gde je 31. jula i zvanično startovala druga etapa koja se vozila do Priboja. Čitav karavan prešao je granicu izmedju Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja, a Priboj je drugi domaćin etape na trci Kroz Srbiju.

Trećeg takmičarskog dana, posle punih 11 godina, najznačajniji biciklistički karavan u Jugoistočnoj Evropi došao je ponovo i na našu planinsku lepoticu Zlatibor, gde je vožena poluetapa.

1. avgusta, svi ljubitelji sporta i biciklizma na Zlatiboru biće u prilici da u samom centru našeg poznatog turističkog bisera isprate uzbudljivu i zanimljivu kružnu etapu. U ovom periodu godine Zlatibor poseti i više od 30 000 turista, tako da će svi oni imati priliku da uživaju trci za nezaborav kroz jedan od najpoznatijih letnjih i zimskih turističkih cenatara u ovom delu Evrope.

Istog dana, biciklisti će sa Zlatibora imati transfer sve do Mionice, gde će se 1. avgusta voziti kružna trka, to jest druga poluetapa.

Poslednjeg takmičarskog dana, 2. avgusta, biciklisti će startovati iz Mionice, i voziće sve do Požarevca, gde će biti i cilj 59. trke Kroz Srbiju.

Pored sportskog značaja, ovogodišnja trka Kroz Srbiju imaće i veliki turistički značaj. Posle jedne decenije, Jahorina i Zlatibor biće uključeni u organizaciju trke, a svoje prebogate turističke potencijale svim učesnicima i predstavnicima medija predstaviće i Mionica, ali i Požarevac – gradovi koji u ovom letnjem periodu imaju pregršt interesantnih turističkih dešavanja i sportskih manifestacija. Požarevljani će svim učesnicima trke predstaviti čuveno arheološko nalazište Viminacijum, kao i ovogodišnje Ljubičevske konjičke igre koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista u ovaj kraj Srbije.

Direktor ovogodišnje trke Kroz Srbiju biće Vladimir Kuvalja, dok će funkciju sportskog direktora obavljati naš proslavljeni biciklista i generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije Saša Gajičić.

Trku će obeležiti i nastavak odlične saradnje i zbližavanja Srbije i Republike Srpske, kao i dva biciklistička Saveza. Trku Kroz Srbiju su podržale i Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske, tako da je i ovogodišnje izdanje najznačajnije trke u Jugoističnoj Evropi u redu manifestacija od posebnog značaja.

KOMENTARIŠI