Sveti Sava obeležen i u Malom Crniću

Sveti Sava obeležen i u Malom Crniću

Svečano, dostojanstveno, sa puno ljubavi i topline biblioteka „Srboljub Mitić“ Malo Crniće je u svojoj čitaonici „Osam nijansi plave“ organizovala svečanu akademiju u čast prvog srpskog prosvetitelja, arhiepiskopa, državnika, učitelja i književnika Svetog Save, pod nazivom „Svetosavsko blagodarje“.

Oko svetosavskog slavskog kolača okupila su se deca, roditelji, članovi Književnog kluba „Stiška svitanja“, kao i predstavnici lokalne samouprave: Mališa Antonijević, predsednik Opštine, njegov zamenik, Goran Dačić, i predsednica Skupštine opštine, Goranka Stević.
Na svoj jedinstven i originalan način učesnike programa i publiku svetosavskim blaženstvom povezala je kroz priču o leptiru, direktorka biblioteke Danijela Božičković Radulović.

Prigodnim programom sa jedinstvenim porukama Svetog Save, u kojima blistala svetlost srpskih običaja i predanja, ali i jedinstveni put ljubavi, mira, istine, poštenja i pravde i radosti, predstavili su se učenici OŠ „Moša Pijade“ iz Malog Crnića i OŠ „Draža Marković Rođa“ iz Smoljinca, na čelu sa nastavnicom Zoricom Perić. Zapaženi nastup imali su instrumentalisti Milan Ilić iz Kališta (harmonika) i Jovan Radulović (gitara).

Foto: Privatna arhiva

Svetosavsku besedu govorila je Matilda Veljković, književnica iz Beograda, koja je istakla vrednosti i značaj svega što je Sveti Sava velikom mukom uradio za srpski narod. Ni sam Sv. Sava nije bio siguran da li je srpskom rodu pružio maksimum. To zna samo Bog. U ulozi Svetog Save, Željko Svetomirović, glumac AP „Branislav Nušić“ izgovorio je tekst: „Dilema bi bila veća / da vas nije deco moja /. Vi mi snagu dajete / da se Bogu molim, / za Srpski rod…“

Ovogodišnji dobitnici Svetosavskog blagodarja su: predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević; predsednica SO, Goranka Stević; zamenik predsednika Opštine, Goran Dačić i Antileta Živković, dosadašnja predsednica Upravnog odbora Biblioteke.

Opširnije na radiopozarevac.rs OVDE.

KOMENTARIŠI