Svetski dan hrane 16. oktobar – Oktobar mesec pravilne ishrane

Svetski dan hrane 16. oktobar – Oktobar mesec pravilne ishrane

U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) obeležava svake godine 16. oktobr – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine.

Cilj obeležavanja Svetskog dana drane je prilika da se ukaže na značaj postizanja cilja održivog razvoja – bez gladnih do 2030. godine.

Pored navedenog cilja, aktivnosti kampanje su usmerene na informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani najšire populacije, a posebno dece i mladih.

Ove godine se Svetski dan hrane, 16. oktobar obeležava pod sloganom „Promenimo budućnost migracija – unapredimo bezbednost hrane i poljoprivredni razvoj,” apelujući na jedan od najvećih problema današnjice – migracije stanovništva.

Glad, siromaštvo i ekstremne vremenske prilike kao posledica klimatskih promena su takođe faktori koji doprinose pojavi migracije stanovništva. U 2015. godini u svetu je bilo 244 miliona migranata, što predstavlja povećanje od 40% od 2000. godine do danas. Ovaj broj uključuje 150 miliona ljudi koji migriraju zbog posla.

Razvoj poljoprivrede može stvoriti uslove za bolju zaradu i može doprineti ne samo povećanju poljoprivredne proizvodnje, već i smanjenju migracija iz ruralnih sredina. FAO sarađuje sa vladama, agencijama UN-a, privatnim sektorom, civilnim društvom i lokalnim zajednicama, u cilju rešavanja migracija kroz politike poljoprivrednog razvoja.

Ključne poruke Svetskog dana hrane 2017. godine:

1. Neophodne su humanitarne akcije u cilju prikupljanja pomoći radi rešavanja problema ishrane i higijene.

2. Dalje ulaganje u razvoj poljoprivrede kroz inovativne politike.

3. Prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje klimatskim promenama i rešavanje problema bezbednosti hrane u klimatski osetljivim područjima.

4. Stvaranje uslova za održivi poljoprivredni razvoj kako bi se obezbedili uslovi za povratak raseljenih lica.

Zavod za javno zdravlje Požarevac u saradnji sa svim domovima zdravlja, osnovnim školama i predškolskim ustanovama Braničevskog i Podunavskog okruga svake godine priprema obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobra kao značajnog datuma u Kalendaru javnog zdravlja i kampanje Oktobar – mesec pravilne ishrane.

Planirane aktivnosti su:

Nagradni konkurs za najbolji likovni i literarni rad za decu predškolskog uzrasta i učenike osnovih škola na temu „Hrani se pravilno i budi zdrav”;

Saradnja sa predškolskim ustanovama, osnovnim školama, lokalnom zajednicom, stručnim udruženjima, regionalnim i lokalnim medijima.

Realizacija predavanja, tribina, izložbi na temu pravilna ishrana.Samo poštujući osnovne principe pravilne ishrane koji podrazumevaju raznovrsnost, ravnomernost i umerenost možemo obezbediti telu potrebnu količinu energije i hranljivih materija za nesmetano funkcionisanje.

Foto: Urban city

KOMENTARIŠI