Foto: Urban City // I.P.

Danas, 8. aprila obeležava se Svetski dan Roma. Program manifestacije je održan u prostorijama Romskog edukativnog centra u Požarevcu uz kulturno-umetnički program, sa akcentom na romsku kulturu i tradiciju.

Ove godine je po rečima predsednice URBO Snežane Veljković obeležavanje skormno zbog aktuelne epidemijske situacije.

Foto: Urban City // I.P.

Ona je pozdravila goste koji su danas prisustvovali i poželela srećan Svetski dan Roma.

Ispred Grada Požarevca, ovaj dan čestitao je predsednik Skupštine Grada Požarevca Predrag Mijatović.

Foto: Urban City // I.P.

On je podsetio na značaj ovog dana kroz istoriju. Mijatović je istakao da su u prethodnom periodu rešeni mnogi problemi Roma, neki su umanjeni, a za neke probleme su postavljeni temelji čiji će rezultati biti vidljivi u vremenu pred nama, naročito kao što je napredak u podsticanju obrazovanja mladih koji je prvi preduslov za rešavanje problema starije populacije. Ovom prilikom Mijatović je podsetio da po zvaničnoj statistici u Srbiji ima oko 150.000 Roma.

Foto: Urban City // I.P.

U kulturno-umetničkom programu učestvovala su deca iz PU “Ljubica Vrebalov” koja su izvela tačku “Cvetić”.

Foto: Urban City // I.P.

U nastavku programa nastupio je Srđan Veljković, violinista, pijanista i tonski dizajner, koji je prvonagrađeni talenat u Njujorku.

Foto: Urban City // I.P.

Danas je povodom Svetskog dana Roma organizovano i predavanje na temu omladinske politike i aktivizma da bi se na još jedan način ukazalo na značaj aktivnog delovanja u društvu.

Svetski dan Roma službeno je bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Chelsfieldu kraj Londona 7—12. aprila 1971. godine.

Foto: Urban City / B.P.

Na tom kongresu doneta je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

KOMENTARIŠI