Svetski dan slobode medija, 3. maj

Svetski dan slobode medija, 3. maj

Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine

Svetski dan slobode medija, 3. maj, svet ove odine dočekuje uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu beleži ozbiljan pad slobode medija.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je povodom Svetskog dana slobode medija uputilo proglas u kojem zahteva da vlast uspostavi “istinski dijalog” s medijskom zajednicom u cilju završetka medijske strategije.

UNS zahteva i da se pomogne finansiranje medija, pre svega lokalnih, kao i da se na sud izvedu ubice novinara Milana Pantića i Dade Vujasinović, tražeči i da se Specijalno tužilaštvo pozabavi slučajevima više od 40 medijskih radnika iz Srbije ubijenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, bombardovanja 1999. i na Kosovu izmedju 1998. i 2005. godine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) će sutra, u četvrtak, u Medija centru u Beogradu održati zajedničku konferenciju sa sindikatom Nezavisnost, a 8. maja će dodeliti nagradu za istraživačko novinarstvo.

Nezavisno NUNS i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” su sve medije, novinare i novinarke pozvali da danas, 3. maja, na Svetski dan slobode medija, isključe ton, zamrače ekrane i ćutanjem se od 11.55 do 12.00 pridruže simboličnoj medjunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” da bi vlasti i javnost još jednom upozorili na, kako su ukazali, katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Na ovogodišnjoj rang listi slobode medija organizacije Reporteri bez granica (RSF), Srbija se nalazi na 76. mestu, što je pad od 10 mesta u odnosu na prošlu godinu. Slovenija se nalazi na 32. mestu, BiH na 62, Hrvatska na 69, dok Crna Gora zauzima 103. mesto.

Srbija je tako ponovo zabeležila pad, budući da je nazadovala i na prošlogodišnjoj listi, s 59. na 66. mesto.

U pratećem izveštaju RSF, navodi se da je Srbija pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića postala nebezbedno mesto za novinare, da se napadi na novinare ne istražuju, a da vlasti vode kampanju blaćenja protiv istraživačkih novinara.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je analizom medijskih sadržaja došao do zaključka da je vlast, a pre svega Vučić, neproporcionalno mnogo zastupljena u medijima, a konstatuje i da se o vlasti veoma malo govori kritički.

I Evropska komisija je u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evrointegracijama ocenila da u Srbiji u prethodnih godinu dana nije zabeležen napredak slobode izražavanja.

Evropski parlament je u izveštaju naveo da je sloboda medija na Zapadnom Balkanu nezadovoljavajuća i da, apsurdno, opada paralelno s približavanjem regiona EU.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je povodom Svetskog dana slobode medija da je ona suštinska za “mir, pravdu i ljudska prava za sve”.

“Novinari i mediji osvetljavaju lokalne i globalne izazove i pričaju priče koje se moraju ispričati. Njihove usluge javnosti su neprocenjive. (…) Na Svetski dan slobode medija 2018. godine pozivam vlade da ojačaju slobodu medija i zaštite novinare”, napisao je Gutereš u poruci.

Po njegovi rečima, zakoni koji štite nezavisnost novinarstva i slobodu izražavanja moraju biti usvajani i primenjivani, a zločini protiv novinara sudski gonjeni.

“Promovisanje slobode medija znači zalaganje za naše pravo na istinu”, rekao je generalni sekretar UN.

UNESKO će povodom Svetskog dana slobode medija u Akri, u Gani, održati konferenciju s temom “Kontrola vlasti: Mediji, pravosudje i vladavina prava”.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština UN.

KOMENTARIŠI