Oleg Kireyev, svetski poznati ruski saksofonista, sa svojim bendom, kroz džez izraz predstavlja bogatu muzičku tradiciju sa granice Evrope i Azije, odnosno ruske republike Baškinje.

Koncert u Požarevcu održaće se u četvrtak 19. jula na platou ispred Kafea Cvetić i Grad sa početkom u 22h.

Inače, Oleg Kireyev ima i respektabilnu biografiju i kada je reč o “ortodoksnijem” džezu. I danas naglašava da su presudni uticaj na njega imali legendarni saksofonisti Coleman Hawkins i Dexter Gordon, a od savremenijih: Michael Brecker i Joshua Redman. Godine 1994 dobio je američku stipendiju za usavršavanje saksofona u klasi koju je vodio ništa manje značajni Bud Shank, sa kojim je Oleg kasnije nastupao i snimao. Pažnju svetske džez javnosti prvi put je na sebe skrenuo još 1989. godine kada se u Varšavi na sešnu pridružio ritam sekciji Majlsa Devisa.

Tokom boravka u USA snimao je i nastupao širom USA i Evrope sa mnogim značajnim imenima džeza: Tom Harrell, Hal Galper, Adam Nussbaum, Keith Javors, E.J. Strickland, Ben Williams… Takođe, ostaće zapamćen i Weidman + Kireyev kvartet, u kojem je kolider bio pijanista James Weidman, Harvie S na basu i bubnjar Steve Williams. Ovoj grupi, ali pod novim imenom “Super Quintet”, se za turneju po istočnoj obali USA (proleće 2014. godine) priključio i trubač Eddie Henderson.

Kireyev je imao izuzetno uspešne ekperimente u kojima je spajao džez i tradiciju sa različitih meridijana, uključujući i Južnu Ameriku, Daleki Istok (zapaženi prijekat “Feng Shui Jazz Theatre”, Afriku… Njegov album “Mandala” na kojem je sarađivao sa afričkim muzičarima, 2008. godine je bio nominovan za Grammy nagradu u kategoriji “najbolji savremeni džez album”. Pre tačno dve decenije, na čuvenom Montreux Jazz Festivalu u Švajcarskoj dobio je specijalnu nagradu za izuzetno izvođenje, a nastupao je i na mnogum drugim značajnim festivalima: London Jazz Festival, Malborough Jazz Festival, Birmingham Jazz Festival, Liechfild Jazz Festival (Engleska), SXSW, New York Jazz Improv (USA)…. kao i legendarnim džez klubovima: Symphony Space, Smalls, Iridium Jazz Club, Yoshi’s, Smoke, Chris Jazz Cafe, Blues Alley… Uz sva svetska svetskih priznanja, Oleg Kireyev je izuzetno cenjen i u svojoj domovini: ima zvanje savetnika za kulturu predsednika Baškirije.

KOMENTARIŠI