Svetski poznati ruski saksofonista Oleg Kireyev u Požarevcu

Svetski poznati ruski saksofonista Oleg Kireyev u Požarevcu

Kireyev je imao izuzetno uspešne ekperimente u kojima je spajao džez i tradiciju sa različitih meridijana, uključujući i Južnu Ameriku, Daleki Istok (zapaženi prijekat “Feng Shui Jazz Theatre”, Afriku...

Oleg Kireyev

Oleg Kireyev, svetski poznati ruski saksofonista, sa svojim bendom, kroz džez izraz predstavlja bogatu muzičku tradiciju sa granice Evrope i Azije, odnosno ruske republike Baškinje.

Koncert u Požarevcu održaće se u četvrtak 19. jula na platou ispred Kafea Cvetić i Grad sa početkom u 22h.

Inače, Oleg Kireyev ima i respektabilnu biografiju i kada je reč o “ortodoksnijem” džezu. I danas naglašava da su presudni uticaj na njega imali legendarni saksofonisti Coleman Hawkins i Dexter Gordon, a od savremenijih: Michael Brecker i Joshua Redman. Godine 1994 dobio je američku stipendiju za usavršavanje saksofona u klasi koju je vodio ništa manje značajni Bud Shank, sa kojim je Oleg kasnije nastupao i snimao. Pažnju svetske džez javnosti prvi put je na sebe skrenuo još 1989. godine kada se u Varšavi na sešnu pridružio ritam sekciji Majlsa Devisa.

Tokom boravka u USA snimao je i nastupao širom USA i Evrope sa mnogim značajnim imenima džeza: Tom Harrell, Hal Galper, Adam Nussbaum, Keith Javors, E.J. Strickland, Ben Williams… Takođe, ostaće zapamćen i Weidman + Kireyev kvartet, u kojem je kolider bio pijanista James Weidman, Harvie S na basu i bubnjar Steve Williams. Ovoj grupi, ali pod novim imenom “Super Quintet”, se za turneju po istočnoj obali USA (proleće 2014. godine) priključio i trubač Eddie Henderson.

Kireyev je imao izuzetno uspešne ekperimente u kojima je spajao džez i tradiciju sa različitih meridijana, uključujući i Južnu Ameriku, Daleki Istok (zapaženi prijekat “Feng Shui Jazz Theatre”, Afriku… Njegov album “Mandala” na kojem je sarađivao sa afričkim muzičarima, 2008. godine je bio nominovan za Grammy nagradu u kategoriji “najbolji savremeni džez album”. Pre tačno dve decenije, na čuvenom Montreux Jazz Festivalu u Švajcarskoj dobio je specijalnu nagradu za izuzetno izvođenje, a nastupao je i na mnogum drugim značajnim festivalima: London Jazz Festival, Malborough Jazz Festival, Birmingham Jazz Festival, Liechfild Jazz Festival (Engleska), SXSW, New York Jazz Improv (USA)…. kao i legendarnim džez klubovima: Symphony Space, Smalls, Iridium Jazz Club, Yoshi’s, Smoke, Chris Jazz Cafe, Blues Alley… Uz sva svetska svetskih priznanja, Oleg Kireyev je izuzetno cenjen i u svojoj domovini: ima zvanje savetnika za kulturu predsednika Baškirije.

KOMENTARIŠI