Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da nijedna osoba u Srbiji nema koronavirus. U toku današnjeg dana kod šest osoba se sumnjalo na potencijalno prisustvo koronavirusa i kod njih je utvrđeno da nemaju taj virus, kaže Kisić Tepavčevićeva.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je, gostujući u Beogradskoj hronici, da nema koronavirusa u Srbiji.

Govoreći o analizama, istakla je da se one čekaju dva do tri sata. “Tako da se u toku današnjeg dana kod šest osoba sumnjalo na potencijalno prisustvo koronavirusa i kod njih je utvrđeno da nemaju koronavirus”, kaže ona.

“Napominjem da nijedna osoba koja je u Srbiji nema koronavirus”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Institut”Batut” je podigao stepen rizika na pojavu koronavirusa na umeren.

Objašnjavajući šta to znači, zamenica direktora Instituta “Batut” rekla je da imamo žarišne transmisije i van prodručja Kine – to su područja Južne Koreje, Japana, Singapura, Japana, Irana i Italije.

“Samim tim što se koronavirus nalazi bliže zemljama sa kojima se direktno graničimo, i stepen unosa rizika je veći nego kada je bio na području Kine”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Kaže da su sve jasnije karakteristike koronavirusa, izvesno je da je njegov dominantan put prenosa kapljični – to je najjednostavniji put prenosa.

“Osoba koja je inficirana može da u okolinu izlučuje virus kašljanjem, kijanjem, ali i pričanjem pa i disanjem. To je najjednostavniji put prenosa, praktično nikakve opšte mere ne mogu da budu apsolutna zaštita od virusa ukoliko nema vakcine”, istakla je ona.

Ukazuje da se virus malih boginja prenosi kapljičnim putem, njegova zaraznost je mnogo veća nego što je to slučaj sa koronavirusom.

“Osoba koja ima male boginje može da zarazi 10 do 15 drugih osetljivih osoba, a kod koronavirusa je taj stepen zaraznosti procenjen tako da jedna osoba može da zarazi dve do tri osobe – što je slučaj i sa gripom”, rekla je doktorka.

Najviše informacija u epidemiološkim karakteristikama imamo na osnovu podataka iz Vuhana, sa područja Kine.

“Najviše je osoba ispoljilo simptome i znakove infekcije dva do pet dana od ekspozicije, odnosno izlaganja, a praktično sve osobe su to ispoljile do deset dana, iz predostrožnosti smo govorili da je to dve nedelje”, kaže ona.

Postoje podaci da ima par pojedinačnih slučajeva da su ispoljili simptome u nekom periodu dužim od dve nedelje, ali potrebno je duže istraživanje.

Epidemiolog Kisić Tepavčevićeva je rekla da u ovom momentu “Batut” sa Ministarstvom zdravlja kooridiniše sve aktivnosti, pre svega kada su u pitanju aktivnosti Zavoda i Instituta, kao i sanitarne inspekcije.

“Svi delujemo kao jedan veliki tim i svako zna ulogu u ovom lancu”, zaključila je Kisić Tepvčevićeva.

Dva pacijenta u Šapcu nemaju koronavirus

Analize uzoraka uzetih od pacijenata koji su hospitalizovani na infektivnom odeljenju u Šapcu pokazale su da nema prisustva virusa Kovid-19, nalazi su negativni, saznaje RTS u “Torlaku”.

Jedan pacijent je boravio u Tajlandu, a drugi se vratio iz Milana sa simptomima sličnim gripu.

KOMENTARIŠI