SZO: Pandemija kovida 19 mogla bi da bude gotova ove godine

SZO: Pandemija kovida 19 mogla bi da bude gotova ove godine

Foto: Pixabay // ilustracija

Šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan izjavio je da bi pandemija koronavirusa mogla da bude gotova ove godine ukoliko se brzo reše problemi u dostupnosti vakcina i lekova.

Govoreći tokom panel diskusije koju je organizovao Svetski ekonomski forum, doktor Rajan je poručio da “virus možda nikada neće nestati” jer takvi pandemijski virusi “na kraju postaju deo ekosistema”, prenosi agencija AP.

Ali, kako je naveo, postoji šansa da se okonča vanredna situacija u javnom zdravstvu ove godine ukoliko se urade stvari o kojima je već diskutovano.

SZO je ocenila da postoji neravnoteža u vakcinaciji protiv koronavirusa između bogatih i siromašnih zemalja i navela da je to “moralni neuspeh”.

Kako navodi AP, manje od 10 odsto ljudi u siromašnijim zemljama primilo je jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

“Ono što treba da uradimo je da dostignemo nizak nivo incidencije bolesti uz maksimalnu vakcinaciju naše populacije, ali tako da niko ne mora da umre”, rekao je Rajan.

Ukazao je da je “nesreću” izazvao poremećaj društvenog, ekonomskog i političkog sistema, a ne koronavirus.

Rajan se takođe uključio u debatu o tome da li koronavirus treba smatrati endemskom bolešću.

“Endemska malarija ubija stotine hiljada ljudi. Endemsko samo po sebi ne znači dobro. Endemsko samo znači da je tu zauvek”, poručio je Rajan.

Zvaničnici javnog zdravlja upozorili su da je malo verovatno da će korona virus biti iskorenjen i tvrde da će i dalje nastaviti da ubija ljude, iako na mnogo nižim nivoima, čak i nakon što postane endemski.

SZO: Nema dokaza da je buster doza potrebna zdravoj deci

Za sada nema dokaza da su zdravoj deci i adolescentima potrebne buster doze vakcine protiv kovida-19, izjavila je načelnica sektora za nauku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumija Svaminatan.

Tokom brifinga za novinare ona je rekla da iako se čini da imunitet na vakcinu protiv omikron soja koronavirusa slabi protokom vremena, potrebno je uraditi više istraživanja kako bi se utvrdilo kome su potrebne dodatne doze, prenosi Rojters.

“Trenutno nema dokaza da su zdravoj deci ili omladini potrebne buster doze. Uopšte nema dokaza za to”, rekla je Svaminatan.

U Izraelu je deci od 12 godina ponuđena vakcinacija buster dozom, a američka Agencija za hranu i lekove ranije ovog meseca je odobrila treću dozu vakcine kompanija Fajzer/Bajontek za decu od 12 do 15 godina.

Prošle nedelje i Nemačka je preporučila da sva deca između 12 i 17 godina dobiju dopunsku dozu vakcine protiv kovida-19, a u međuvremenu isto je učinila i Mađarska.

KOMENTARIŠI