Tatjana Živković iz Požarevca najbolja bibliotekarka u Srbiji

Tatjana Živković iz Požarevca najbolja bibliotekarka u Srbiji

Kako i dolikuje najuspešnijima, Tatjana već ima planove sa sledeću godinu

Povodom Dana bibliotekara, bibliotekarsko društvo Srbije uručilo je nagrade za najbolje u 2018. godini Žaklini Nikolić iz Kladova i Tatjani Živković iz Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović” u Požarevcu. Tatjana je žena koja brine o kulturnoj tradiciji Braničevskog okruga.

Tatjana Živković je rukovodilac odeljenja zavičajne stare i retke knjige, a radi i u matičnom odeljenju. Nakon trideset godina posvećenog i strpljivog rada, Društvo bibliotekara Srbije uručilo joj je nagradu „Najbolji bibliotekar u 2018. godini. ”Ona smatra da savremeno doba zahteva novu ulogu bibliotekara i biblioteka.

„Tako da će u budućnosti biblioteka imati kulturno-informacionu ulogu. Postaće informacioni centar za najrazličitije informacije pre svega od javnog značaja. Biće pristupne tačke za lokalne službe”, kaže Tatjana Živković, najbolji bibliotekar 2018. godine.

Direktorka koja je predložila tvrdi da bi Tatjana mogla svake godine da dobije ovu nagradu.

„Ona se ovom poslu daje bez rezerve. Prati sve nove trendove u oblasti struke. Tu je uvek za sve kada je u pitanju problem iz domena bibliotekarstva, a tiče se matične službe”, navodi Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović” Požarevac.

Kako i dolikuje najuspešnijima, Tatjana već ima planove sa sledeću godinu.

„Nabavljanje novih polica za smeštaj naših poklon zbirki viđenijih Požarevljana. Sve više građana odlučuje da svoje privatne biblioteke rođaka koji su preminuli poklone našoj biblioteci na dalje čuvanje i zaštitu,” kaže Tatjana.

Tatjana je autor više od 70 stručnih radova iz oblasti bibliografije i zavičajne kulturne istorije, kao i monografija, članaka i recenzija za knjige.

KOMENTARIŠI