Foto: Pixabay // ilustracija

Zvanična informacija koju je objavio Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović – Batut” je da tek svaki šesti stanovnik Srbije stariji od 25 godina ima sve svoje zube, što je vrlo zabrinjavajuće stanje.

Ako želite blistav osmeh i bele zube, veoma je važno da osim higijene, pazite na izbor pića i namirnica koje unosite u organizam.

Stomatolog iz Sidneja dr Lorens Nevil kaže da zeleni čaj, belo vino, pa čak i voće mogu da vam pokvare osmeh.

Piće koje je posebno štetno je zeleni čaj, koji je jedan od najgorih za zube.

“Tanini su jedna od supstanci koje su poznate po bojenju zubne gleđi, posebno kada se konzumiraju nekoliko puta dnevno“, rekao je on.

Od zelenog čaja zubi sive, dok crni čaj uzrokuje žućkastu nijansu. Voćni sok je veoma kiseo, što znači da je veoma štetan ako se redovno konzumira i da će dovesti do mrlja na zubima.

“Oduprite se želji da perete zube odmah nakon što popijete voćni sok, to će pogoršati oštećenje gleđi”, upozorava zubar.

Ako uživate u alkoholnom piću, njegov savet je da izbegavate tamnije tečnosti.

“Zamenite crvena vina čašom belog vina ili čak vodkom“, kaže.

Ali, pića sa visokim sadržajem kiseline, kao što su belo vino i proseko, mogu da oslabe i oštete gleđ.

Najgora hrana za belinu zuba

Sosevi takođe mogu da prouzrokuju mrlje, posebno oni koji sadrže kurkumu, cveklu i paradajz.

Svetlo voće isto može da ugrozi osmeh.

“Voće poput borovnica, kupina i jagoda, takođe su bogate pigmentacijom i doprinose prebojavanju gleđi“, rekao je stomatolog.

On je takođe naveo namirnice koje mogu da vam pomognu da poboljšate osmeh. Namirnice koje zahtevaju puno žvakanja, poput karfiola, jabuke i šargarepe su dobre, objasnio je, jer podstiču pljuvačku koja je odličan prirodni čistač.

Sir i celer su takođe bili na listi najboljih namirnica za zube.

“Ako ne možete da odolite redovnoj konzumaciji ove hrane i pića, pobrinite se da nakon toga popijete vodu, a u slučaju pića sa visokim sadržajem tanina pokušajte da operete zube“, rekao je.

KOMENTARIŠI