Na engleskom, ime ove krovne organizacije za sve tekvondo Saveze na svetu pisalo se svih ovih godina “World Taekwondo Federation”, a međunarodna skraćenica joj je, logično, bila WTF.

 Sa druge strane, u vremenu digitalnih tehnologija, a naročito otkako je internet osvojio planetu u drugoj polovini poslednje decenije 20. veka, nove generacije sve više su počele da koriste skraćenice za mnoge svoje emocije. Jedna od njih je, upravo, WTF.

Mi, na srpskom, nemamo rečenicu koja bi direktno prevela engleski vulgarni izraz “What the f***”, mada varijanta “Šta, koji k****” odgovara i po vulgarnosti i po značenju. U svakom slučaju, činjenica da mladi sa engleskog govornog područja jedino na takvo značenje pomisle kada vide “WTF”, u Svetskoj tekvondo federaciji rešili su da promene svoje ime.

“Ubuduće ćemo se zvati Svetski tekvondo (WT), zbog negativnih konotacija koje su se pojavile u vezi sa našom dosadašnjom skraćenicom. U digitalnoj eri ta stara skraćenica je počela da se povezuje sa nekim što nema veze sa našom organizacijom, pa je bilo neophodno da se uradi promena koja bi poboljšala naš odnos sa publikom. Svetski tekvondo je jednostavan naziv, koji se lako razume i koji osnažuje globalnu prirodu našeg sporta. Naša vizija glasi ‘Tekvondo za sve’ i kao Svetski tekvondo – uvereni smo da ćemo nastavkom dosadašnjih uspeha ostvariti tu viziju”, naglašava se u saopštenju pomenute organizacije.

KOMENTARIŠI