Foto: Urban City

Teniski tereni na Varoškom brdu su do prošle godine bili omiljeno mesto mnogobrojnih zaljubljenika u sport i rekreaciju, ne samo iz Požarevca. Danas, međutim, čame zarasli u korov, jer je zemljište na kojem su izgrađeni sudskim putem vraćeno u posed Vojske Srbije, pišu Novosti.

Ovakvom epilogu je, podsetimo, prethodila građanska akcija, odnosno peticija koju je potpisalo više od hiljadu ljudi koji su pokušali da spreče izvršenje pravosnažne presude. Nažalost, jedino su uspeli u tome da izvršitelji prošlog avgusta odustanu od preuzimanja zemljišta, ali su to učinili ovog februara.

Foto: Urban City

– Pre pet meseci smo morali da predamo ključeve i tada su na ulaznu kapiju stavljeni katanci, a okolo je postavljena bodljikava žica, da niko ne bi mogao da se provuče i koristi terene – kaže Vladan Milovanović iz Teniskog kluba “Požarevac”.

Nekoliko meseci kasnije, kompleks od 1,4 hektara je zarastao je u korov, prepun je smeća i sa oštećenim teniskim podlogama, razvaljenim klupama, polomljenim sedištima… Nema više ni dece kojoj su entuzijasti – neposredno uz ulaznu kapiju – bili napravili zabavni park sa toboganom i ljuljaškama.

– Nije nam poznato šta Vojska planira sa ovim zemljištem, ali je činjenica da se ovde mesecima ništa ne dešava, pa su mogli da nam ostave te terene dok ne donesu konačnu odluku – kaže Milovanović, i naglašava da svi oni koji su se ranije okupljali na ovom prostoru nemaju adekvatnu zamenu u gradu.

Foto: Urban City

Istina, pored gradskog bazena postoji jedan teniski teren, ali je on nedovoljan i za rekreativce, a kamoli za neki ozbiljniji rad…

Inače, zemljište na Varoškom brdu Vojska je dobila 1955, a Komanda garnizona u Požarevcu je 1984. dala saglasnost da se ono ustupi teniskom klubu u osnivanju. Međutim, najnovijom presudom je odlučeno da klub mora da se iseli, jer nije postojao pravni osnov da ostane na njemu. U međuvremenu, TK “Požarevac” je u uređenje zemljišta uložio znatna sredstva, pa su se mnogi ponadali da će lokalna samouprava otkupiti kompleks, ali Grad se nije mešao u ovaj slučaj, pa su se teniseri našli na ulici.

KOMENTARIŠI