Ni u Bosni ne obožavaju Golfa kao ovaj fanatik: Ima čak 114...

Ni u Bosni ne obožavaju Golfa kao ovaj fanatik: Ima čak 114 jedinica najprodavanijeg Volkswagenovog modela u istoriji!

Juza priznaje da nije lako voditi računa o 114 Golfova i da planira da svoju kolekciju javno pokaže kroz neku vrstu Golf muzeja

Volkswagen Golf je verovatno najpopularniji automobil na našim prostorima, obožavan je iz raznih razloga, ali teško da ćete na Balkanu pronaći fanatika za Golfom kakav je Austrijanac Jozef Juza.

Ovaj odžačar u svojoj kolekciji ima čak 114 jedinica najprodavanijeg Volkswagenovog modela u istoriji!

Juza u svojoj garaži ima Golfove svih vrsta i oblika, a među njima su i neki izuzetno retki poput Golfa sa kliznim vratima, za koji verovatno mnogo nisu ni znali da postoji.

“Kada sam prvi put seo u Golfa, imao sam osećaj da je ovaj automobil napravljen samo za mene. Pozicija sedenja, uživanje u vožnji, svakodnevna upotrebljivost, sve kako ja volim”, rekao je Juza.

Foto: VW

Juza je svoju kolekciju počeo da skuplja kao deo svog posla kada je vozio drugu generaciju modela Caddy.

Sada ima Cabrio za leto, GTI kada želi da se zabavi, Contry zimi, kako kaže ima pravog Golfa za svaku priliku.

Ipak, ono što ga je zaista podstaklo da napravi ovu kolekciju je Golf Mk1 sa spoilerom u obliku “lastinog repa” koji je dobio sredinom 90-ih.

Njegova kolekcija se nalazi u jednom skladištu na obodima Beča, a dopunjava je kao što većina ljudi danas nešto kupuje, preko interneta.

“Dovoljno je da samo na brzinu pogledam na internet i brzo nađem sjajno vozilo koje je praktično besplatno. Češće je transport skuplji od samog automobila”, kaže ovaj Austrijanac.

Najstariji primerak Juzine kolekcije je Golf iz 1974. sa prednjim kiznim vratima, a u kolekciji ima i dva potpuno električna golfa, poznata kao CitySTROMer I i II, koji koriste gel-elektrolitne baterije.

Među najređim primercima koje ima u svojoj kolekciji je 71 Golf G60 Limited, koji je ručno napravljen od strane Volkswagen Motrorsporta.

Foto: VW

Ova verzija ima 207 KS iz četvorocilindričnog agregata sa superpunjačem, a ima i Rallye Golf iz 1989. sa 181 KS.

Naravno, kolekcija ne bi bila kompletna bez malo neobičnih primeraka, poput nekoliko kampera baziranih na Golfu, a tu su i dva automobila-stepenice sa aerodroma u Bremenu napravlena na VW pik-apu.

Međutim, verovatno najinteresantniji primerak koji ima je prva generacija GTI koja je napravljena po narudžbini za princa sa Bliskog istoka.

Osim posebnih detalja od drveta i kože, ono što ovaj automobil čine izuzetno posebnim je telefon, što nije bilo često u vozilima te klase tokom 80-ih godina.

Juza priznaje da nije lako voditi računa o 114 Golfova i da planira da svoju kolekciju javno pokaže kroz neku vrstu Golf muzeja.

Ovaj Golf fanatik ne može da se odluči kojih pet primeraka iz kolekcije su mu omiljeni.

“Izabrao bih celu kolekciju. Radije bih ostao bez svih nego da izaberem samo jedan”, zaključio je Juza.

KOMENTARIŠI