Termoelektrane „Kostolac“ za pet meseci: Proizvodnja na nivou plana

Termoelektrane „Kostolac“ za pet meseci: Proizvodnja na nivou plana

Foto: Energija Kostolac

Proizvodnja električne energije u termoelektranama „Kostolac“ za pet meseci bila je na nivou plana i one su proizvele 2,6 milijardi kilovat-časova električne energije.

Isporuka električne energije bila bi i veća da nije u maju počeo remont sva četiri bloka, neki od njih nekoliko dana ranije od planiranog, ali i duže trajala grejna sezona i isporuka toplotne energije potrošačima. Remonti su sinhronizovani sa proizvodnjom uglja jer je istovremeno počeo remont ugljenog sistema na kopu „Drmno“.

Gledano po agregatima, najmanji blok A1 proizveo je 272.132.000 kilovat-časova, što je za četiri odsto više od plana. Takođe je dobro radio i agregat A2, koji je proizveo 596.572.000 kilovat-časova ili čak 21 odsto više od plana. To su blokovi sa kojih se skida toplotna energija za daljinski sistem grejanja i radili su duže, jer su i hladni dani trajali gotovo do 10. maja, do kada je isporučivana toplota Požarevcu, Kostolcu i selima u okruženju. Ukupno je mesečno isporučivano 6.188.000 kilovat-časova toplotne energije.

Foto: Energija Kostolac

Da nije toga, u maju bi bila još veća proizvodnja na oba bloka u TE „Kostolac A“.

Kada se radi o blokovima u termoelektrani „Kostolac B“, blok B1 proizveo je 911.418.000 kilovat-časova, dok je B2 proizveo 818.166.000 kilovat-časova.

Uporedo sa ovim remontima traju i godišnje opravke, osvežavanja i proširenja toplifikacione mreže u Kostolcu. Ona je dotrajala i radi se na opravci ključnih primarnih vodova, pumpi i ostalih uređaja.

KOMENTARIŠI