Tiodorović: Još nije vreme za popuštanje mera

Tiodorović: Još nije vreme za popuštanje mera

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je epidemijska kriva zaravnjena na visokom niovu. Što se tiče vakcinacije, Tiodorović ukazuje da imamo dobar trend, ali da treba brže.

Krizni štab će sutra da zaseda i razgovaraće o epidemijskoj situaciji, toku vakcinacije i merama – hoće li ih ublažiti i od čega to zavisi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je epidemijska kriva zaravnjena na visokom nivou, i da svaki dan imamo barem 20 do 25 odsto potvrđenih od ukupnog broja tesiranih.

“U poslednjih nekoliko dana raste nam broj prtvih pregleda u kovid ambulantama što govori da je virus tu. Javljaju se čak i porodične infekcije i moramo da računamao da je zbog lepog vremena, došlo je do većeg opuštanja jer nisu korišćene sve mere koje su predviđene”, istakao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sve to će dati verovatno blagi porast, već se vidi da kovid bolnice imaju i dalje dosta veliki broj pacijenata, to se može popraviti samo ako budemo vrlo odgovorni.

Tiodorović kaže da opuštanje može da razume, psihološki je ovo veoma težak problem, traje prerdugo, ali je siguran da ceo medicinski deo Kriznog štaba misli da je vrlo važno da očuvamo barem narednih dana situaciju na ovom niovu, da se mere poštuju, da nema popuštanja, da izdržimo dok se vakcinacija bude sporovodila.

“Vrlo je važno da za vakcinaciju imaju mnirniju situaciju, da imamo opadajući trend obolevanja, da imamo kontrolisaniju, da se vakciniše mnogo veći broj ljudi, i da na taj način obezbedimo kolektivni imunitet”, rekao je Tiodorović.

KOMENTARIŠI