Gojković: Predložićemo da se dozvoli veći broj posetilaca ustanovama kulture

Gojković: Predložićemo da se dozvoli veći broj posetilaca ustanovama kulture

MAJA GOJKOVIĆ, Foto: Uban City / B.P.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavila je da će predložiti članovima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa da na sutrašnjoj sednici razmotre mogućnost prisustva većeg broja publike u pozorištima i u bioskopima.

Na onlajn konferenciji za novinare Ministarstva kulture i informisanja povodom 100 dana rada nove Vlade, Gojković je navela da su članovi Kriznog štaba imali sluha kada je u pitanju prioritetni status za vakcinaciju za umetnike.

Ona je ocenila rad tog ministarstva dobrim i navela da je u prvim nedeljama sa relevantnim sindikatima dogovorena izmena i dopuna kolektvnih ugovora, prema kojima zaposleni u ustanovama kulture dobijaju 100 odsto zarade uprkos pandemiji.

Ministarka je najavila izrade novih zakona, navodeći da pojedini zakoni nisu regulisani “desetinama godina” a da u modernizaciji države i “hvatanja koraka sa Evropom” treba krenuti od bazičnih stvari.

Najavila je da će Skupštini Srbije najverovatnije biti upućen u martu Predlog zakona o muzejskoj delatnosti, kao i da je pokrenuta javna rasprava o izenama i dopunama Zakona o kulturi.

“Obilazimo Srbiju kako bismo stvorili širu sliku da li treba ići na izmene i dopune ili ćemo morati da krenemo u izradu potpuno novog predloga zakona”, navela je Gojković.

Ona je dodala da resorno ministarstvo radi na tome da dodje do “suštinske decentralizacije” jer nisu samo Beograd i Novi Ssad gradovi u kojima živi kultura.

“Ove godine raspisaćemo za sve gradove, osim Novog Sada i Beograda, konkurs za nacionalnu prestonicu kulture”, kazala je Gojković.

KOMENTARIŠI