TODOROVA SUBOTA: Konjičke trke i izložba sitnih životinja u Kasidolu 16. marta

TODOROVA SUBOTA: Konjičke trke i izložba sitnih životinja u Kasidolu 16. marta

U subotu, 16. marta u Kasidolu biće održane tradiocionalne konjičke trke koje će početi u podne, a na programu će ih ukupno biti tri. Pola sata ranije biće održana Međunarodna izložba sitnih životinja na kasidolačkom hipodromu.

Organizatori trka su Konjičko društvo „Knez Mihajlo“ iz Požarevca i Konjička sekcija društva „Knez Mihajlo“ iz Kasidola. Pokrovitelj manifestacije je Turistička organizacija Grada Požarevca.

OBIČAJI

Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu Velikog Vaskršnjeg posta.

Todorovu subotu, ili Todoricu, slavio je esnaf pekara.

Na taj dan se u selima istočne Srbije priprema žito, odnosno, koljivo, kao za svaku Krsnu slavu. Pravi se i kolač na kome se obavezno nalaze ukrasi u obliku konja ili potkovice.

Na taj dan se pali smeće (radi zaštite, tj. za zdravlje konja i porodice, radi odavanja poštovanja demonima i kao zaštita od zmija).

Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra (jer demoni ne vole dim), a decu treba okupati pre konjskih trka.

Neveste se tog dana ne smeju češljati zbog zmija (jer se one nalaze u konjskoj dlaci). Mnogi i danas veruju da potkovica donosi sreću. Todorov kult, kao ostatak tračkog konjanika, prisutan je u Istočnoj Srbiji, dok je u drugim delovima gotovo nestao.

KOMENTARIŠI