Foto: Pixabay // ilustracija

Rusku antikovid-vakcinu u vidu spreja za nos, koju je u eksperimentalnoj fazi primio i predsednik Rusije Vladimir Putin, mogao bi da proizvodi i naš Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

Ova nazalna vakcina još je u fazi kliničkih ispitivanja, a očekuje se da će ona biti završena do kraja aprila ili u maju. Čim u Rusiji zvanično krene proizvodnja, Srbija bi mogla da se dogovori o transferu tehnologije.

“Torlak”, koji je već proizveo milion i po doza “sputnjika V”, kako je ranije potvrdila dr Vera Stoiljković, direktor, pregovara sa Institutom “Gamaleja” i o proizvodnji “sputnjika lajt”.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, očekuje da bi u Srbiji mogla da se proizvodi i treća ruska vakcina, ova u spreju. Više detalja očekuje se nakon posete direktora moskovskog Instituta Aleksandra Ginzburga.

“Očekujemo da će to biti u martu ili aprilu. Razgovaraćemo i o proizvodnji nazalne vakcine koja će se davati kao sprej, a već su je primili mnogi političari, privrednici, glumci, pevači i pokazala je izvanredne rezultate”, rekao je ministar Popović.

Nazalnu vakcinu protiv virusa korona, takođe nazvanu “sputnjik V”, napravila je ruska farmaceutska kompanija “Generijum”, a rađena je na bazi klasičnog injekcionog “sputnjika V”, razvijenog u “Gameleji”.

Generalni direktor kompanije Danijel Taljanski, rekao je da se nazalna vakcina znatno lakše podnosi od obične, a da po efikasnosti nije nimalo lošija od tradicionalnog oblika. “Nazalna vakcina će se primati dvokratno, kao i tradicionalna, a za razliku od vakcine “sputnjik V” novu verziju nije potrebno zamrzavati, zbog čega njena isporuka neće zahtevati posebne uslove”, objasnio je Taljanski.

Ministar Popović očekuje da će Srbija već iz prvog kontingenta moći da kupi jedan broj doza nove nazalne vakcine, a onda i da ugovori njenu proizvodnju:

“Siguran sam da će rezultati istraživanja, koja se još sprovode, biti dobri i da ćemo imati mogućnost da tu vakcinu proizvodimo i ovde. Svi kažu da u takvoj vakcini leži budućnost zaštite od raznih sojeva korone, kao i od drugih virusa. To će biti novi skok koji će osloboditi ljude da se vakcinišu jer će rezultati biti impresivni. Kako navode ruski stručnjaci, primljena zajedno s običnom, ova vakcina pruža 100 odsto zaštite od virusa korona.”

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da najmanje devet laboratorija i kompanija širom sveta: u SAD, Kini, Kubi, Iranu, trenutno razvija vakcine protiv kovida koje se daju u vidu spreja za nos, umesto injekcije. Sve su još u ranim ili srednjim fazama testiranja i nema naznaka kada i da li će početi da se daju.

KOMENTARIŠI