Foto: Urban City // B.P.

Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac i ove godine organizuje već tradicionalnu osmomartovsku izložbu slika pod nazivom “Ženama u čast”.

Svečano otvaranje bilo je u subotu 5. marta 2022. godine u 19,30 časova u Galeriji obojene svetlosti Centra za kulturu Požarevac, a izložba će trajati do 25. marta tekuće godine. Ovog puta predstavilo se više od trideset likovnih stvaralaca sa preko pedeset umetničkih radova.

Ispred Udruženja, uz zahvalnost, obratio se Milutin Perić, zamenik predsednika ULIS-a “M.P.Barili”, pozdravljajući sve prisutne. Govorio je o našoj poznatoj i priznatoj umetnici Mileni Pavlović Barili, čije ime uduženje nosi kao i o aktivnostima udruženja. Osvrnuo se na mnogobrojne realizovane projekte, od kojih su i humanitarni za decu sa posebnim potrebama, projekat gde su donirane umetničke slike za oplemenjivanje prostora Opšte bolnice Požarevac, izrada murala u dvorištima vrtića “Duško Radović” i “Bambi” u Požarevcu, veliki brojlikovnih kolonija, uspešnih izložbi slika i drugih umetničkih radova.

ULIS „M.P.Barili“ ima veliki značaj za Grad Požarevac i šire jer neguje likovnu kulturu, afirmiše likovno stvaralaštvo, organizuje humanitarne akcije i projekte, doprinosi bogastvu u raznolikosti kulturne ponude, učestvuje na festivalima, sajmovima, aktivno je u kulturnim manifestacijama u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama kulture. Takođe se ostvaruje likovna saradnja i razmena iskustava sa drugim udruženjima bliskog ili istog karaktera kao i sa pojedincima. U to ime, Milutin se zahvalio galerijama, muzejima, školama, bibliotekama a posebno Centru za kulturu Požarevac, Fondaciji Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili, Narodnom muzeju u Požarevcu, Istorijskom arhivu Požarevac, Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović” Požarevac, Kulturno prosvetnoj zajednici, Uduženju “Kolo srpskih sestara”, orkestru “Gvardija”, horu “Barili” pod vođstvom Katalin Tasić, Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” i svima ostalima sa kojima je udruženje u prijateljskim i dobrim poslovnim odnosima.

Govorio je o prošlogodišnjem jubileju povodom sedamdeset godina trajanja ULIS-a koji je obeležen retrospektivnom izložbom i izradom monografije. Izložba je predstavljena u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja Požarevac, zatim u Petrovcu na Mlavi, galeriji “Krug”, trenutno se nalazi u Žagubici a sa izlaganjem će se nastaviti i u drugim mestima našeg okruga i šire. Udruženje podržava i opština Veliko Gradište sa kojom je sklopljena odlična saradnju jer iz tog grada ULIS ima oko 10ak članova. U planu je da ove godine ULIS predloži projekat pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Turističke organizacije, koji bi se realizovao tokom manifestacije Ljubičevskih konjičkih igara. Svoje obraćanje, Milutin je završio čestitanjem osmomartovskog praznika svim članicama udruženja, svim ženama okruga, Srbije i šire.

Nakon toga reč je imala gospođa Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac. Odličnom organizacijom Centra za kulturu spojene su dve vrste umetnosti u jedan svečan događaj. Naime, nakon izložbe slika, u velikoj sali održan je koncert Folklornog ansambla Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” iz Kragujevca. U programu su učestvovali Veliki narodni orkestar i vokalni solisti “Abraševića” a gost programa bio je Folklorni ansambl Centra za kulturu Malo Crniće. Pozdravljajući prisutne, direktorka Galina obratila se rečima da je lepo što se ovakva izložba događa baš u prostoru Centra za kulturu, zahvalila se udruženju na saradnji u nadi da će se tako nastaviti i dalje. Takođe je pozdravila i goste iz Centra za kulturu Kragujevac, predsednika opštine Malo Crniće i kulturno umetnička društva. Direktorka je čestitala svim ženama 8. mart, svečano otvorila izložbu i pozvala publiku da, u nastavku večeri, uživa u koncertu.

Umesto zaključka, koristimo citat iz kataloga osmomartovske izložbe: “Ponekad je žena tajanstvena, mističnog pogleda ukrašenog čipkastom nežnošću i ljubavlju koja lebdi. Ponekad je u anđeoskoj belini, svetlosti, razigrana u talasima crvene haljine od svile, pitka kao vino, smerna, bliska ili daleka. Ponekad je umetnik vidi kao doslednu, u jednom jedinom trenutku i izrazu sakupljena su joj sva proživljena iskustva i mudrost. Žena je prikazana kroz snove i uloge koje prolazi, žena kao brižna majka, sestra, prijatelj.
Ovakva izložba slika ukazuje na posvećenost na samo ženi kao bića, već i poštovanje ženskih rađajućih principa prirode, onih stvaralačih koji nas sve povezuju. To poštovanje treba negovati iskreno, svakodnevno i dugotrajno.”

KOMENTARIŠI