Tradicionalne konjičke trke i izložba sitnih životinja „Kikirez“ u Kasidolu

Tradicionalne konjičke trke i izložba sitnih životinja „Kikirez“ u Kasidolu

Na Todorovu subotu u Kasidolu se više od jednog veka održavaju konjičke trke. Pored defilea zaprega i kočija održane su i trke „Memorijal Zorana Ivića – Miglje“, „Sveti Todor“ i trka „Pehar sela Kasidola“.

Trke je otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je koji je između ostalog  da ova konjička manifestacija, po značaju u ovom delu Srbije je odmah posle LjKI, ali po starosti je ispred njih, uzevši u obzir da je tradicija ovih okupljanja duga preko sto godina.

“Petu godinu zaredom, sjajnom trkačkom danu prethodi i Međunarodna izložba sitnih životinja i izložba etno hrane u organizaciji Udruženja „Kikirez“. Pola decenije već ovaj deo našeg boravka u Kasidolu, označen je ljubavlju i divljenju i prema sitnim ukrasnim životinjama, živini, pticama, kunićima i golubovima. Sve to ovom našem okupljanju daje poseban značaj i priliku da se o ovom događaju čuje i van granice naše zemlje, rekao je gradonačelnik.

Ukupan nagradni fond za tri galopske trke bio je 290.000 dinara, a organizatori su bili Konjičko društvo „Knez Mihailo“ i Konjička sekcija „Kasidol“, uz pokroviteljstvo Grada Požarevca.

Prateća manifestacija konjičkih trka je i izložba sitnih životinja „Kikirez“, koja je održana po peti put. Izložba je ove godine okupila oko 180 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Francuske, a izloženo je bilo oko 550 eksponata.

Organizatori ove manifestacije su Grad Požarevac, Turistička organizacija i MZ Kasidol.

KOMENTARIŠI