Tradicionalne konjičke trke na Todorovu subotu u Kasidolu

Tradicionalne konjičke trke na Todorovu subotu u Kasidolu

Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra (jer demoni ne vole dim), a decu treba okupati pre konjskih trka

Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu Velikog Vaskršnjeg posta.

Todorovu subotu, ili Todoricu, slavio je esnaf pekara.

U subotu 24. februara u 11 časova na hipodromu u Kasidolu, otvoriće se prva izložba sitnih životinja udruženja „Kikirez“. Od 12 časova počeće tradicionalne konjičke trke.

Podsetite se kako je bilo prošle godine OVDE.

Na taj dan se u selima istočne Srbije priprema žito, odnosno, koljivo, kao za svaku Krsnu slavu. Pravi se i kolač na kome se obavezno nalaze ukrasi u obliku konja ili potkovice.

Na taj dan se pali smeće (radi zaštite, tj. za zdravlje konja i porodice, radi odavanja poštovanja demonima i kao zaštita od zmija).

Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra (jer demoni ne vole dim), a decu treba okupati pre konjskih trka.

Neveste se tog dana ne smeju češljati zbog zmija (jer se one nalaze u konjskoj dlaci). Mnogi i danas veruju da potkovica donosi sreću. Todorov kult, kao ostatak tračkog konjanika, prisutan je u Istočnoj Srbiji, dok je u drugim delovima gotovo nestao.

 

KOMENTARIŠI