PODELI
Foto: Opština Veliko Gradište / Arhiva

Na promociji albuma “Povratak ognjištu” (PGP RTS) violiniste Duška Jovanovića juče se u jednom beogradskom restoranu okupilo fino društvo. Bili su tu slavni Dejan Đurović, harmonikaš Boban Bjelić, pisac i novinar Vladan Rakić, profesor Nikola Rackov, koji je i napisao recenziju albuma.

 Bez mnogo reči, deo materijala predstavio je i pred gostima, u društvu još dvojice violinista i saradnika, aranžera Zorana Bahuckog i producenta Zorana Milenovića. Potom je Rackov napomenuo da je Duško stomatolog, da nema muzičke škole, ali da je nije imao ni Franc List. Kako Jovanović već četvrt veka živi i muzicira u Nemačkoj, njegov dolazak u domovinu od velikog je značaja za nas.

– Divno je što neko iz Berlina radi ovo, jer malo je instrumentalista koji se vezuju za svoje korene, kao što je Carevac to radio, koji takođe nije bio školovan za to – tvrdi Rackov. – Ovo nije komercijalan album, Duško ga je sam producirao, a ja mu želim dug život.

Jovanović je na album uvrstio 12 srpskih instrumentala, tragom svojih idola Vlastimira Pavlovića Carevca i Žarka Milanovića.

KOMENTARIŠI