Treća privredna grana Srbije – TURIZAM

Treća privredna grana Srbije – TURIZAM

U ovoj godini beležimo rekordnu zaradu, ali i broj stranih gostiju i noćenja. Više novca ostavili Hrvati i Crnogorci kod nas nego mi na plažama Jadrana

Odlična godina za srpski turizam!

Ovako se najkraće i najjednostavnije mogu opisati rezultati koje smo ostvarili sa povećanjem zarade i broja gostiju u našoj zemlji.

 Turizam je postao treća privredna grana u Srbiji, odmah posle hemijske i energetike, ostavljajući iza sebe automobilsku, kao i ostale industrijske oblasti. Naša zemlja i ove godine beleži povećanje broja domaćih i stranih turista i noćenja, a naročito zarade.
Devizna zarada od turizma je do jula ove godine iznosila 602 miliona evra, što je više od 70 miliona nego lane u isto vreme.

– Približavamo se godišnjem deviznom prilivu od 1,2 milijarde evra, ali tu nećemo stati, jer za dve godine očekujemo zaradu od 1,5 milijardi – kaže Rasim Ljajić, ministar turizma. – Ovakav devizni priliv je pre četiri godine bio nezamisliv. Međutim, najvažnije je što smo konačno ušli u fazu planskog razvijanja turizma. Povećaćemo i ubrzati domaće i strane investicije, kako bismo unapredili turističku ponudu i kvalitet usluga.

Ministar je najavio set mera podrške razvoju turizma u Srbiji. Međutim, turistički poslenici treba da se brinu samo kada je u pitanju razmena turista sa Grčkom. Naime, već do kraja juna odneli smo na Egej 214 miliona dolara, a oni su nama “vratili” – dva miliona.

Što se tiče komšija, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, ove jeseni može zadovoljno da trlja ruke, jer su sve komšije više novca ostavile nama nego mi njima. To se odnosi i na one koji imaju more!

Turisti iz Republike Srpske do juna su ostavili u Srbiji 71 milion (mi njima 12), Slovenci 28 (mi u njihovim banjama 17), Crnogorci su potrošili 27 (mi na njihovoj rivijeri 22), Hrvati 25 (mi na Jadranu 19) i Makedonci 23 miliona (mi kod njih šest).

– Povećali smo broj poseta i noćenja zahvaljujući kampanjama i promocijama koje vodimo, i nastavićemo taj trend – kaže Labovićeva. – Turizam sada spada u tri izvozne grane Srbije koje ostvaruju najviše prihoda.

Srbija može da se podiči da je uspela da od izraelskih turista dobije 32 miliona dolara, dok su oni od nas dobili samo dva miliona. Svakodnevni čarteri sa izraelskim turistima nastaviće da sleću na Aerodrom “Nikola Tesla”, jer su prezadovoljni onim što dobijaju u Srbiji. Takođe, očekuje se i otvaranje direktne linije sa Teheranom, a od proleća i sa Pekingom.

Zanimljivo je da su Turci do kraja juna u Srbiji potrošili 12 miliona dolara, a isto toliko smo i mi dali njihovim luksuznim hotelima u Antaliji. I građani ostalih zemalja koje imaju more i rajske plaže rado dolaze i troše u Srbiji, a takvi su, između ostalih, Kiprani koji su kod nas potrošili kao i mi kod njih.

U prvoj polovini ove godine dosta novca su ostavili i građani DAŠ zemalja (Nemačka, Austrija i Švajcarska) ukupno 82 miliona dolara. Istina, mnogi od njih su naši gasterbajteri čija već treća generacija Srbiju upoznaje iz vizure turista.

Zanimljivo je da su naše grupe turista koji su putovali u Beč potrošile samo 13 miliona dolara, a njihovi građani kod nas – 17.

Negativan bilans imamo sa, recimo, Češkom i Mađarskom. Češki turisti su kod nas potrošili samo tri (mi kod njih osam), a mađarski samo devet miliona dolara (mi kod njih 11).

Iako su ovo specifična tržišta, to znači da imamo potencijala za još veći rast i turista i zarade.

KOMENTARIŠI