Treći ponedeljak u januaru – najdepresivniji dan u godini ili marketinški trik

Treći ponedeljak u januaru – najdepresivniji dan u godini ili marketinški trik

Poslednjih godina, treći ponedeljak u januaru je poznat kao „tužni“ ponedeljak, najdepresivniji dan u godini. Dok nam jedni nude utehu kako da ga lakše prebrodimo, drugi, pak, tvrde da je to obična izmišljotina. Ovo je šest stvari o ovom danu koje nam mogu pomoći da se orijentišemo.

Slava Svetog Jovana se kod nas smatra neformalnim završetkom zimskih praznika i sezone slava. Druženje sa prijateljima i rodbinom pomoći će ukoliko ste stvarno potpali pod uticaj trećeg ponedeljka u januaru. Nekoliko zagrljaja umanjuje depresiju i popravlja raspoloženje, a sutra je upravo Međunarodni dan zagrljaja, pa će i to pomoći.

• Tekst o „tužnom“ ili „plavom“ (blue) ponedeljku u kome se tvrdi da je najdepresivniji dan u godini, prvi put je objavljen u promotivnom članku kompanije „Skaj travel“ 2005. godine. U tekstu se navodi da je datum izračunat na osnovu formule i da se u pogledu vremenskih uslova odnosi samo na stanovnike severne hemisfere.

• Autor formule pomoću koje je utvrđeno da je upravo treći ponedeljak u januaru taj dan, bio je Klif Arnal, u to vreme predavač u Centru za doživotno obrazovanje pri Univerzitetu u Kardifu. Kada su se u javnosti pojavile sumnje u naučnu pouzdanost ovih tvrdnji, Univerzitet u Kardifu je izdao saopštenje u kome se distancira od Aranla, naglašavajući da je on bio samo privremeni, honorarni predavač.

• Arnala je agencija angažovala da proceni koji su termini najbolji za plasiranje aranžmana za predstojeće leto, te je on na osnovu rezultata raznih anketa došao do zaključka da je trećeg ponedeljka u januaru raspoloženje kupaca na najnižem nivou i da se većina oseća bezvoljno i depresivno.

• Prvobitna Arnalova formula je u obzir uzimala činioce kao što su vreme putovanja, kašnjenje, vreme utrošeno na kulturne aktivnosti, slobodno vreme za razonodu, vreme provedeno u spavanju, vreme pod stresom, vreme potrebno za pakovanje, vreme potrebno za pripremu. No jedinice mere nisu bile definisane, te nije bilo jasno kako bi se jednačina uopšte mogla primeniti. Mnoge Arnalove kolege su je nazvale besmislenom i pseudonaučnom.

• Četiri godine kasnije, pojavila se sasvim drugačija formula – [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na] – u kojoj W predstavlja stanje vremenskih prilika, D trenutna dugovanja, d mesečne prihode, T vreme proteklo od Božića, q period posle propalih pokušaja da nešto promenimo u svom svakodnevnom životu, M nivo motivacije i Na potrebu za akcijom i, navodno, pomoću nje je dokazano da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini.

• Razne varijacije ove tvrdnje tokom vremena u marketinške svrhe su koristile brojne kompanije, a od 2014. godine potpuno su ga usvojile pojedine firme za prodaju alkoholnih pića i flaširane vode jer se pretpostavlja da su ljudi lošeg raspoloženja podložniji oglašavanju, a zna se da se raspoloženje najbolje popravlja kupovinom, iako smo sav novac potrošili tokom novogodišnjih i božićnih praznika.

Klif Arnal je, koristeći istu formulu, izračunao i da je najsrećniji dan u godini 24. jun i uopšte period oko sredine leta. Neki će se sigurno složiti i sa ovim.

KOMENTARIŠI