PODELI

Prisutnima su se obratili direktor policije Vladimir Rebić, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević, gradski menadžer Goran Vesić, generalni sekretar Automoto saveza Srbije Predrag Đurđev…

Kako je rečeno u 2016. godini bilo je 607 žrtava saobraćajnih nesreća u Srbiji, a oko 20.400 ljudi je povređeno u tim nesrećama.

Direktor policije Rebić je rekao da je i ovo momenat da se zapitamo da li smo svi i koliko učinili da se poboljšaju uslovi i sveukupan ambijent koji će poboljšati bezebednost sapobraćaja ali u tom smislu, dodao da je broj poginulih i povređenih manji nego što je bio prethodnih godina, ali da niko ne može biti zadovoljan dok postoji ijedna žrtva saobraćajnih nesreća.

Izneo je podatak da je na putevima Srbije početkom 90-ih bilo i 2.000 žrtava, da bi se taj broj sada smanjio na oko 600 godišnje, ali još jednom ponovio da se sve radi i radiće se na tome da ta brojka pada i da ima sve manje poginulih i povređenih u tim nesrećama.

Rebić je rekao da MUP radi sve u svojoj nadležnosti u tom pravcu, napominjući da su poštrene kontole alkotestom, da se radi na smanjenju brzine u čemu je novina i merenje prosečne brzine na autoputevima, a da se napori ulažu i na obavezno vezivanje pojaseva, kako napred tako i putnika u vozilima koji seede na zadnjim sedištima.

Kako je rekao svega oko pet odsto putnika vezje “zadnji pojas”, policija tu može da uradi jedan manji deo posla da se taj procenat poveća, a da je u tom pogledu potrebna i veća edukacija i pomoć svih nadležnih institucija, organizacioja, medija…

Svakih šest sekundi dogodi se saobraćajna nezgoda

Direktorka Agencije Jasmina Milošević je iznela podatak da godišnje na putevima širom sveta pogine oko 1,5 milion ljudi, da se svakih šest sekundi desi jedna saobraćajna nezgoda, na svakih dva minuta život izgube tri osobe, na četri jedno dete..

Ona je upozorila da su posledice za porodice, prijatelje… žrtava saobraćajnih nesreća trajne i takođe ukazala da je potrebno da svi, institucije i pojedinci, učesnici u saobraćaju daju svoj doprinos kako bi se bezbednost povećala.

Milošević je navela da jeste manji broj žrtava ali da se sve radi na tome da ih bude što manje i navela da je broj poginulih ove godine oko 520.

Istakla je da je broj žrtava mopedista smanjen za 17 odsto, biciklista 20 odsto, a autobusima za 71 odsto, mlčadih za devet i pešaka za tri, ali i istakla da će i dalje raditi na tome da se sve te crne statistike smanje.

Generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev je naznačio da je saobraćaj povezao svet, doprineo razvoju društva ali i naveo da to nosi i mnogo odgovornosti kako bi se ono što sa sobom nosi negativno svele na najmanju moguću meru.

Đurđev, koji je oca izgubio u saobraćajnoj nesreći kad je bio dete, takođe je upozorio na odgovornost svih, pojedinaca, nadležnih organa, institučija…društva i istakao šta sve mogu da urade kako bi se te crne brojke, svele na najmanju moguću meru.

On je govoreći o tome šta u AMSS preuzimaju u tom pravcu najavio i početak akcije, od ponedeljka 20. novembra, pregleda tehničke ispravnoszti vozila uz poruku da je samo tehnickči ispravno vozilo bezbedno vozilo.

Učesnici i organizatori obeležavanja Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ispred Starog dvora “pustili” su bele balone kao spomen na sve žrtve koje su živote u tim nesrećama izgubile.

KOMENTARIŠI