Tri violine Jana Nemčeka ustupljene Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac“

Tri violine Jana Nemčeka ustupljene Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac“

Tri violine poznatog graditelja ovog instrumenta, Jana Nemčeka iz Kovačice, danas su svečano predate na korišćenje Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac“, u prostorijama izdvojenog odeljenja u Velikom Gradištu.

Violine je ustupio Fond “Vlastimir Pavlović Carevac“ koji ih je dobio na poklon povodom prošlogodišnjeg, jubilarnog, 25. Muzičkog festivala “Carevčevi dani“.

Na maloj svečanosti, u prisustvu direktora Muzičke škole, Zorana Marića, načelnice Opštinske uprave opštine Veliko Gradište, Sanje Stojadinović, i predsednika Fonda, Miroslava Stojkovića, čuli su se i zvuci ovog prefinjenog instrumenta u izvođenju profesorke ove škole.

“Muzička škola u Velikom Gradištu već preko 20 godina egzistira.“, podsetio je direktor Marić, navodeći da je prostor izdvojenog odeljenja adaptiran desetogodišnjim ulaganjem opštine, ali da se uskoro očekuje kompletno uređenje zgrade iz sredstava Agencije za javna ulaganja Republike srbije čime će zgrada škole postati, kako je rekao, moderna, vrhunska i jedna od lepših u Srbiji.

“Opština Veliko Gradište je jedan svetao primer ulaganja u škole. I ove tri violine, vrlo vredne su poklon opštine i Fonda “Vlastimir Pavlović Carevac“ Muzičkoj školi jer mi činimo napore da ovde razvijemo klasu violine. Svake godine, za Dan škole dobijemo po jedan vredan instrument – do sada smo dobili saksofon, klarinete, flaute, violine dok je deo instrumenata iz osnovnog fonda centralne škole. Kupili smo i jedan zaista vredan koncertni klavir, u planu je da se kupi još jedan. Kad dobijemo i zgradu ovo je biti svojevrstan kulturni centar – na spratu je predviđena i mala koncertna sala koja će služiti školi i gradu.“.

“Fond “Vlastimir Pavlović Carevac“ osnovan je pre nekoliko godina, odlukom Skupštine opštine Veliko Gradište, sa ciljem da čuva ime, lik i delo Vlastimira Pavlovića Carevca i da neguje narodnu muziku na temeljima osnovnih vrednosti srpske narodne umetnosti.“, rekao je predsednika Fonda, Stojković. On je podsetio na plemenito delo Jana Nemčeka koji svake godine pobedniku “Carevčevih dana“ poklanja vrednu violinu, a prošle godine i ovom fondu tri izuzetna primerka koje će, od danas, koristiti polaznici Muzičke škole.

Muzička škola usko je vezana i za Festival “Carevčevi dani“ u čiji rad je od početka uključena kroz održavanje Kampa violinista u Kostolcu, učestvovanje u žiriju i Savetu festivala i drugim aktivnostima.

KOMENTARIŠI