Danas, 16. maja 2020. godine navršava se 34 godine od početka rada ove prosvetne ustanove u Požarevcu. Ove godine proslava ovog dana drugačije nego svih prethodnih godina.

Škola je započela sa radom 01.09.1986. godine u sklopu OŠ „Dositej Obradović“, a pod nazivom osnovna škola „Desanka Maksimović“ postoji od 1990. godine. Odlukom nastavničkog veća škola je dobila ime najpoznatije srpske pesnikinje Desanke Maksimović, ali to nije bilo sve, saglasnost na to je dobila i od same pesnikinje, koju je obišla delegacija škole sa ovim predlogom.

 

“Po prvi put nismo u mogućnosti da na prigodan i svečan način obeležimo Dan škole u prostorijama naše škole”, kaže direktor škole Zlatan Radovanović. “Na predlog Tima za kulturno javnu delatnost škole i uz pomoć nastavnika, pedagoške službe i uprave škole otvoren je nagradni konkurs povodom Dana škole ,,Dan škole u doba korone“. Snimljen je krtak film ,,Škola bez školskog zvona“. Učenici su napisali pesme, sastave, naslikali slike, otpevali pesme pa čak i zaigrali u svojim domovima u čast Desanki Maksimović, i sve uz pomoć i saglasnost roditelja fotografisali , snimili i poslali svojim nastavnicima. Najuspešniji, po tri učenika iz svakog odeljelja od 1. do 8. razreda su nagrađeni knjigama koje su im prosleđene na kućnu adresu”, navodi Radovanović.

ZLATAN RADOVANOVIĆ, Foto: OŠ “Desanka Maksimović

“Iako je 21.vek, opet vodimo borbu, samo drugačiju od ovih prethodnih. Poštujući mere i preporuke Vlade Republike Srbije, današnji dan obeležavamo tiho, bez svečane priredbe i ikakvog okupljanja. Obeležavamo ga tiho, ali ponosno jer je ime naše škole poznato u celoj Srbiji, a tome doprinose njeni đaci kao i svi zaposleni”, rekao je između ostalog Zlatan Radovanović.

Podsećamo da ova škola poseduje osim svega neophodnog i multimedijalnu učionicu, sobu za pehare, kao i Samsung digitalnu učionicu.

KOMENTARIŠI