Foto: B.P.

Svake nedelje u ovu svetinju dođe nekoliko hiljada vernika, vođeni pričama o čudima Svetih Zosima i Jakova čije mošti počivaju u manastiru.

Manastir Tumane kraj Golupca, koji mnogi nazivaju Đerdapskim Ostrogom, ove godine slavi 630 godina postojanja. Svake nedelje u ovu svetinju dođe nekoliko hiljada vernika, vođeni pričama o čudima Svetih Zosima i Jakova čije mošti počivaju u manastiru.

Ko jednom obiđe Tumane, uvek se ovde i vrati, jer osim mira ovu svetinju krasi i nesvakidašnja prirodna lepota. Zanimljivo je to i što ovu svetinju sve više posećuju mlađe generacije privučene originalnošću monaha koji na nju paze i koji su, za poslednjih pet godina koliko su u manastiru, učinili mnogo da on oživi.

Predvođena igumanom Dimitrijem bratija je uz pomoć vernika sredila crkvu i stari konak, obnovila isposnicu Svetog Zosima, gostoprimnicu, mlin, i izidala nove konake.

Foto: Urban City, 1. maj 2019.

Od pre nekoliko godina ovu svetinju povezuju i sa monasima koji u slobodno vreme sviraju gitare, a proteklih dana o Tumanu Srbija priča zbog nesvakidašnjeg spota o samom manastiru.

Naime, na Jutjubu se pojavio spot za pesmu u kojem je bratija, uz etno-zvuk, na fenomenalan način predstavila vernicima lepotu Đerdapskog Ostroga i tako proslavila jubilej, 630 godina postojanja manastira Tumane.

– Želeli smo da na originalan način oku i srcu gledaoca prikažemo lepote ove svetinje. Verovali smo da će to najbolje učiniti pesma koju je o manastiru 2014. godine ispevao naš brat Milija Radivojević Baja – kaže otac Dimitrije, iguman manastira Tumane.

U svemu im je pomogla etno-grupa Amanet, koja je uradila obradu pesme Milijine pesme, i na taj način je približila narodu.

Foto: Urban City, 1. maj 2019.

Iguman Dimitrije kaže da je proslava 630 godina postojanja Tumana nesvakidašnji događaj i pozvao je vernike da u septembru zajedno sa njima proslave ovaj jubilej.

– Na taj način stavljamo krunu na veliki trud verujućeg naroda i bratije u petogodišnjoj istrajnoj obnovi svetinje. Uloženo je mnogo truda, znoja i ljubavi i zato budimo svi deo tumanske priče, koja preko šest vekova sija nebom.

Budimo svi jednog srca i u jednoj molitvi pred moštima Svetog Zosima čudotvorca i tog 15. septembra upišimo sebe u istoriju danas najposećenijeg manastira u Srbiji – poručuje iguman Dimitrije.

KOMENTARIŠI