Foto: Pixabay // ilustracija

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) saopštili su da je potpuno neprihvatljiv predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da sektorska pomoć bude u vidu subvencija za polise osiguranja od insolventnosti. To, kako se navodi, neće sprečiti otpuštanja zaposlenih i gašenje većine agencija.

“Ističemo da nije postignut nikakav dogovor udruženja turističkih agencija i resornog ministarstva na sastanku 3. novembra, već su se samo iznosili predlozi, iako je ministarka Tatjana Matić, dan nakon sastanka u medijima navela kako smo se složili oko novog paketa pomoći”, navela su udruženja.

Udruženja apeluju da Ministarstvo finansija razmotri sugestije predstavnika turističkih agencija kako bi državna pomoć bila održiva i pomogla da se sačuvaju radna mesta, a većina agencija opstala i omogućila svojim strankama realizaciju zamenskih putovanja.

Udruženja su navela da njihove članice smatraju da se subvencijom polisa pomaže osiguravajućim kućama, a ne turističkim agencijama, jer je nejasno kada će se ponovo uspostaviti uslovi za nastavak putovanja u barem približnom obimu kao pre pandemije kovid-19.

“Sva pomoć treba da ide sektoru koji je ugrožen, jer će se, osim što će turistički radnici moći da prehrane svoje porodice, dobar deo te pomoći ponovo vratiti u budžet preko poreza i doprinosa od njihovih zarada”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić u sredu najavila da je sa Ministarstvom finansija usaglašeno da se oko 150 miliona dinara izdvoji za pomoć turističkim agencijama, ali kroz subvencije za obezbeđenje polisa od insolventnosti.

“Čak i da smatramo da je ova mera opravdana, većina agencija ne može da je primeni jer osiguravajuće kuće odbijaju da izdaju polise ili ih uslovljavaju obezbeđenjem u vidu depozita ili hipoteke prvog reda”, navela su udruženja.

I najmanja agencija je, kako se navodi, u zakonskoj obavezi da ima polisu sa pokrićem od 200.000 evra što zahteva obezbedjenje u vrednosti od 300.000 evra.

“To je jednostavno nemoguće, pa je nemoguće i da se vratimo u zakonske tokove poslovanja”, ocenili su UTAS i ANTAS.

Istakli su da su netačne informacije ministarke Matić da polise, kako je izjavila medijima, koštaju od 3.000 do 5.000 evra već od 8.000 do 18.000 evra.

Naveli su i da nije istina da bi subvencije pomogle malim i srednjim agencijama jer su one izostavljene iz te mere pomoći države.

KOMENTARIŠI