Batuša, selo u opštini Malo Crniće, smešteno na raskrsnici puteva i podjednako udaljeno, po 15 kilometara od Požarevca, Malog Crnića i Kučeva poznato je po dobrim proizvođačima suncokreta. Ovo selo danas je poznato po tome što u njemu ne postoji domaćinstvo koje ne gaji suncokret.

Foto: Bru.nO // Pixabay

Sve je počelo slučajno početkom 80-ih godina, kada je na predlog prof. dr Dragana Škorića, počasnog građanina Batuše. Napredni zemljoradnik Ratomir Stokić prvi je zasejao novosadski hibrid NS X 43. Iako je to kod meštana izazvalo sumnju, kako će suncokret uspevati na ovim prostorima, već sledeće godine širi se proizvodnja. Danas u Batuši ne postoji domaćinstvo koje ne gaji suncokret.

S obzirom na to da se odavde proizvodnja suncokreta širila i u druga mesta u ovom delu Srbije došlo se na ideju da se Batuša 2006. godine proglasi selom suncokreta. Od tada svake godine na Petrovdan, kada je seoska slava, obeležava se „Dan suncokreta”.

Značaj ove manifestacije, i uopšte poljoprivrede prepoznala je opština Malo Crniće na čelu sa predsednikom Mališom Antonijevićem, koja ulaže u razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Ova tradicionalna manifestacija koja je ove godine održana po 14. put u Batuši okupila je više od 400 učesnika, folkloraca, takmičara u kuvanju gulaša, kao i brojna udruženja žena.

Presecanje vrpce

Jučerašnji dan je iskorišćen i za svečano presecanje vrpce novog fudbalskog terena FK “Integral” iz Batuše.

Kulturno-umetnički program u Batuši

Program je počeo Poljoprivrednim kongresom koji je okupiti veliki broj poljoprivrednika. Od 18 časova održana je izložba tradicionalnih jela i zanata koji su mamili poglede brojnih posetilaca 14. Dana suncokreta.

Krčkao se i gulaš u kotlićima u Batuši

U Batuši se juče pored svega ovoga krčkao i lovački gulaš, dok je od 19 časova bio priređen kulturno-umetnički program, a od 22 časa održan je koncert Ljube Lukića.

KOMENTARIŠI