U Biblioteci u Kostolcu, Ogranku Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, u sredu 3. avgusta, održan je treći sastanak ženskog čitalačkog kluba. U prijatnoj atmosferi biblioteke vodio se zanimljiv razgovor o životu i delu slavne književnice kriminalističkih romana, Agate Kristi.

Agata Meri Klarisa Kristi (rođena 15. septembra 1890. godine, preminula 12. januara 1976.) bila je engleska književnica kriminalističkih romana, kratkih priča i pozorišnih komada. Bavila se i pisanjem romansi pod pseudonimom Meri Vestmakot, ali je najpoznatija po 66 detektivskih romana i više od 150 kratkih priča. Većina njenih dela gravitira oko centralnog lika, obično istraživača/detektiva poput Herkula Poaroa, Džejn Marpl, Parkera Pajna i Tomija i Tapensa Beresforda.

Ova autorka je poznata po britkom humoru svojih likova, kao i po zamršenim radnjama koje do poslednjeg trenutka održavaju napetost i neizvesnost. Nezaobilazno štivo za svakog pravog ljubitelja krimi-romana. Između ostalog, napisala je i najduže izvođenu predstavu, “Zamka za miševe”, dok je roman „Ubistvo Rodžera Akrojda“ proglašen najboljim krimi romanom svih vremena.

Knjige Agate Kristi prodate su u više od milijardu primeraka na engleskom jeziku, kao i u više od milijardu primeraka na 45 drugih svetskih jezika.

Sastanku su prisustvovale: Renata Minić, Nevena Vuksanović, Marija Milovanović, Magdalena Redžović, Violeta Ocokoljić, Violeta Kevro, Vukosava Minić, Greta Jovanović, Jelena Tadić i Biljana Čobić.

Ovakav vid druženja, putem čitalačkih klubova, je sve popularniji u bibliotekama širom sveta.

P.S. – posluženje su sponzorisale članice kluba.

KOMENTARIŠI