Foto: Pixabay / ilustracija

U Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu u toku je intenzivno obučavanje vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Obučavaju se takođe i kadeti Vojne akademije, kao i profesionalni vojnici i starešine.

Među različitim subjektima obučavanja, na specijalističkoj obuci su i vojnici artiljerije i inžinjerije iz septembarske generacije, koji su nakon uspešno završenog osnovnog osposobljavanja raspoređeni u ovu jedinicu Komande za obuku.

Vojnici roda artiljerije, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, se osposobljavaju za poslužioce na samohodnim haubicama 122 mm 2S1 ‘gvozdika’ i top-haubicama 152 mm M84 ‘nora’, dok inžinjerci stiču znanja i veštine za dužnosti poslužilaca teškog lansirnog mosta TMM-3.

Težište je na uvežbavanju borbenih radnji i taktičkih postupaka neophodnih za efikasno obavljanje vojničkih dužnosti za koje su regrutovani, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, mlade artiljerce i inžinjerce u nastavku očekuju kompleksniji sadržaji obučavanja na terenu, a potom i provera osposobljenosti za izvršavanje vojničkih zadataka, čime će ciklus specijalističke obuke biti zaokružen.

KOMENTARIŠI